Titanov dioksid

Prepovedali aditiv, ki so ga dodajali za namaze za sendviče, juhe, solatne prelive

G.G./STA
14. 1. 2022, 14.11
Posodobljeno: 14. 1. 2022, 14.12
Deli članek:

Evropska komisija je danes sprejela uredbo o prepovedi uporabe titanovega dioksida kot aditiva za živila.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot so pojasnili v Bruslju, se je ta za dodajanje bele barve uporabljal za pečene izdelke, namaze za sendviče, omake, juhe, solatne prelive in prehranska dopolnila. Prepoved bo veljala po šestmesečnem prehodnem obdobju.

"O varnosti hrane in zdravju naših državljanov se ni mogoče pogajati. Zato za potrošnike zagotavljamo strog in stalen nadzor najvišjih varnostnih standardov," je ob sprejemu uredbe poudarila komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Po njenih besedah je treba zagotoviti, da na krožnike Evropejcev pridejo samo varne snovi. "Z današnjo uredbo prepovedan aditiv pa ne velja več za varnega," je dodala. Komisarka računa na pristojne organe držav članic, da bodo zagotavljali, da proizvajalci živil titanovega dioksida ne bodo več uporabljali.