Nemiri se nadaljujejo

V Kazahstanu je umrlo več kot 160 ljudi, ranjenih pa več kot pet tisoč

M.M.
9. 1. 2022, 20.12
Posodobljeno: 9. 1. 2022, 20.21
Deli članek:

Število mrtvih v nemirih v Kazahstanu je preseglo 160, število ranjenih se je povzpelo na 5135, število poškodovanih pripadnikov varnostnih sil pa je preseglo 1300, so sporočile kazahstanske oblasti.

Reuters
Ministrstvo je sporočilo, da je škoda zaradi nemirov ocenjena na 175 milijonov evrov.

Kazahstansko notranje ministrstvo je v izjavi zapisano, da se "protiteroristična operacija za ohranjanje varnosti" nadaljuje.

Ministrstvo je sporočilo, da je škoda zaradi nemirov ocenjena na 175 milijonov evrov
''Danes so se razmere stabilizirale v vseh regijah države. Osvobojene so bile vse stavbe lokalne uprave. Pri poskusih prečkanja meje z avtomobilom ali peš so pridržali 300 ljudi z večjo količino denarja in ukradenega blaga, med drugim strelnega orožja in mobilnih telefonov,'' so dodali.

Ministrstvo je sporočilo, da je škoda zaradi nemirov ocenjena na 175 milijonov evrov. Napadenih in izropanih je bilo več kot 100 poslovnih prostorov in bank, uničenih je bilo okoli 400 avtomobilov.

Protesti v Kazahstanu so se zaradi podražitve goriva najprej začeli na zahodu države 2. januarja, kasneje pa so se razširili tudi na druga območja. Predsednik Kasym-Jomart Tokayev je nato razglasil izredne razmere v Almatyju, največjem mestu v državi in ​​regiji Mangystau, bogati z nafto, in pozneje potrdil odstop vlade.