Policija

»Ne le za varnost, skrbimo tudi, da se ljudje dobro počutijo«

Polona Krušec
9. 1. 2022, 19.43
Deli članek:

Do mož v modrem imamo spoštovanje, celo strahospoštovanje. A dolenjski policisti si prizadevajo, da bi se »strah« umaknil in bi jih okolica dokončno dojela kot dostopne, del skupnosti, kot nekoga, na katere se lahko zanesejo. Ne samo takrat, ko se nekaj zgodi.

PU Novo mesto
Praznični obisk policistov.

Poslanstvo policije razumemo vsi, a hkrati se zdi, kot da smo nekaj pomembnega, kar spremlja njihov delovnik, vseeno prezrli. 

Ena od policijskih uprav, ki se lahko pohvali s tem, da ne skrbi samo za varnost in red, ampak nemalokrat stori še kaj več izven svojih nalog, na primer ko ljudem tudi kaj zaigrajo ali z njimi poklepetajo, je Policijska uprava Novo mesto.

Čas božiča in novega leta so preživeli med ljudmi. »Odločili smo se, da obiščemo kar največ starejših občanov na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, jim zaželimo lepe praznike in pokažemo, da v teh dneh niso sami,« so povedali. Pobuda za to je nastala med policistkami in policisti iz prepričanja, »da ne skrbimo le za varnost ljudi, ampak tudi da se v svojem okolju počutijo dobro,« so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

Dober dan, policija

Domačini seveda tega niso pričakovali in so, ko je na njihovo dvorišče pripeljal policijski avto ter se je pred vhodnimi vrati pojavil policist, obstali malo presenečeni. »Dvignjeno obrv in zaskrbljenost pa je hitro nadomestil nasmeh na obrazu, ko so ugotovili, da ni nič narobe, da nihče od domačih ni ničesar 'ušpičil', temveč da so naši dekleta in fantje v modrem prišli le na vljudnostni obisk, da bi pokazali, da smo policisti in policistke tu zanje,« je povedal direktor PU Novo mesto, Janez Ogulin.

Izročili so jim simbolično darilo, predvsem pa se z njimi pogovorili o tem, kako lahko še bolje poskrbijo za lastno varnost in varnost svojega premoženja. Svetovali so jim, naj bodo previdni ob obiskih neznancev in naj jim ne odpirajo vrat. Ob pojavu sumljivih vozil, oseb ali drugih sumljivih okoliščinah naj takoj pokličejo na številko 113. »Prav tako smo jim povedali, naj nas pokličejo tudi, če se znajdejo v kakršnikoli stiski in potrebujejo pomoč policije,« je dejal Ogulin.

PU Novo mesto
Praznični obisk policistov

Potica, klobase in petarde

Izmenjali so si tudi nekaj besed na račun varne udeležbe v prometu, zato so jim povedali, naj kot pešci poskrbijo za svojo vidnost, v temnem delu dneva nosijo svetla oblačila in odsevna telesa. »Seveda na obiskih pri domačinih ni šlo brez debate o nesrečnem covidu-19, ki ne le da ogroža zdravje, ampak prinaša tudi čustvene stiske in osamljenost. Ukrepi za njegovo zajezitev namreč omejujejo druženje in zmanjšujejo stike med ljudmi, kar starejše še posebno močno prizadene. A tudi o nekoliko lepših temah smo govorili. Gospe so nam zaupale, po kakšni potici bo med prazniki dišalo iz peči, gospodje pa so raje klepetali o tem, kako letos sušijo domače klobase. Niti na vreme nismo pozabili, in se strinjali, da je povsem neprimerno za ta čas. Tudi o pokanju petard smo rekli kakšno, predvsem da je to čista neumnost ... Ob slovesu smo drug drugemu zaželeli veliko zdravja, mirne in varne praznike ter za vse bolj prijazno leto 2022,« so nam novomeški policisti poročali o stiku z domačini.

Koncert za starejše

Policisti PU Novo mesto dokazujejo, da je med njimi človečnost še kako prisotna. To kažejo dejanja, ki ne spadajo zgolj v njihove poklicne naloge. Tako nemalokrat pomagajo najti kakšno izgubljeno žival, ponudijo prevoz starejši osebi iz trgovine do doma in podobno. Ne bodite presenečeni, če jih boste videli v uniformi in z inštrumentom v rokah. Lani so namreč to storili večkrat. Z igranjem na glasbila so razveselili stanovalce nekaterih domov za starejše na njihovem območju. Navdušenje seniorjev, ki so jih opazovali z oken in balkonov, je bilo nepopisno.

PU Novo mesto
Praznični obisk policistov.

Direktor PU Novo mesto Janez Ogulin strne, da zaznavajo potrebo, da bi bilo tega še več – da bi policijske uprave še več vlagale v stik s civilno družbo. »Fino bi bilo, da bi imela vsaka postaja kakšnega policista, ki bi se ukvarjal pretežno s stikom z ljudmi na neformalen način,« je izpostavil. Dobro se namreč zaveda, da je ravno zaradi nekega predhodno vzpostavljenega odnosa lažje poklicati policista na pomoč. »Saj ljudje kličejo na 113, ko nas potrebujejo, nekateri pa se obrnejo raje kar naravnost na lokalno policijo ali celo konkretnega policista, ki ga poznajo od prej. Verjetno zato, ker jim je zaradi prehodnega stika, znanstva lažje.«