Dražgoše

Milan Kučan: ''Volitev se je treba udeležiti in premisliti, komu zaupati svoj glas.''

M.M./STA
9. 1. 2022, 17.40
Posodobljeno: 9. 1. 2022, 17.49
Deli članek:

Ob 80. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah kljub epidemiološkim razmeram zbrala množica ljudi, ki jo je nagovoril prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan.

Bobo
Kučan je izpostavil razdvajanje Slovencev in težnje po premiku celotne družbene strukture v desno, tudi skrajno desno.

Milan Kučan je poudaril smiselnost boja in žrtev Slovencev med drugo svetovno vojno. "Bila sta nesorazmerno velik prispevek k obrambi človeške civilizacije pred barbarstvom, ki ga je prinašal fašizem," je povedal in pojasnil, da je bil prav tako globoko smiseln odpor proti JLA ob slovenski osamosvojitvi, čeprav je bil nasprotnik v orožju močnejši.

Opozoril je, da v tem času, ko se svet spopada s covidom-19, znova prihaja do zaskrbljujočih posegov v vrednotne temelje, na katerih sta utemeljena sodobna demokratična družba in mednarodni pravni red. "Spodjedajo ju populizmi in nacionalizmi, protisolidarnostne suverenitetne doktrine in egoizmi, znotraj katerih je vse več znamenj oživljanja fašizma," je izpostavil.

Kot je dejal, se to dogaja tudi pri nas. Vendar ta znamenja ne naletijo na odpor in zavračanje, kakršnega bi bilo pričakovati v narodu, ki je že bil njegova žrtev. "Namesto tega je celo slišati opozorila, da gre za pretiravanja in da o fašizmu govorijo ljudje, ki ga niso izkusili in doživeli. Kot da v narodovem spominu ni tržaškega Narodnega doma, Bazovice, Dražgoš, Osankarice, Begunj, Gramozne jame," je dejal.

Izpostavil je razdvajanje Slovencev in težnje po premiku celotne družbene strukture v desno, tudi skrajno desno. "Prepoznavanje teh teženj je tisto, kar izziva odpor. Ne morejo jih prikriti in zamegliti razdeljevanje predvolilnih daril," je dejal in napovedal, da bo čas po epidemiji zahteven, cena navideznih kratkovidnih koristi pa visoka.

V Dražgošah je Kučanu prisluhnilo okoli 1500 ljudi, ki so se slovesnosti udeležili kljub epidemiološkim razmeram. Organizatorji iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in škofjeloškega združenja so po lani odpovedani prireditvi letos kljub nekaterim kritikam sklenili, da slovesnost zaradi izjemnega pomena ohranjanja zgodovinskega spomina vseeno pripravijo.