grozi jim že peti val

Za božič še po starem, nato s precej ostrejšimi ukrepi v novo leto

S.R./STA
21. 12. 2021, 20.36
Posodobljeno: 22. 12. 2021, 08.11
Deli članek:

Večje prireditve bodo znova potekale brez gledalcev, omejitve druženja pa bodo veljale tudi za cepljene in prebolele

Profimedia
/

Nemška vlada se je na današnjem srečanju s predstavniki zveznih dežel odločila za izdatno zaostrovanje ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, ki pa bodo v veljavo stopili šele po božiču. Kot je po srečanju pojasnil kancler Olaf Scholz, jih ta "ta pandemija vse utruja. Vsi smo strti, pandemija pa utrujena. Ampak to nič ne pomaga. Vsi moramo stati skupaj in v veliko primerih tudi ohranjati razdaljo." Priznal je, da si je želel pred prazniki sporočiti bolj vesele novice, a "trenutno ni čas za zabave in družabne večere v velikih skupinah."

Na srečanju so se danes strinjali, da bodo po božiču omejili zasebne stike tudi za cepljene in prebolele na največ deset oseb, v omejitev niso vključeni otroci, mlajši od 14 let. Večje prireditve bodo v prihodnje potekale brez občinstva. Klubi in diskoteke morajo biti zaprti, prepovedane so tudi plesne prireditve. Ukrepi bodo stopili v veljavo predvidoma najkasneje 28. decembra. Na srečanju danes so namerno določili datum po božičnih praznikih, do sedaj se namreč božič in velika noč nista izkazala za poglavitna pri pospeševanju širjenja novega koronavirusa, je pojasnil Scholz.

Je pa kancler posvaril pred hitrim porastom števila okužb zaradi omikrona. Trenutno so namreč v vmesnem obdobju, četrti val pandemije covida-19 imajo počasi pod nadzorom, pri čemer grozi že peti val, je dodal. V boju proti koronavirusu načrtujejo do konca januarja razdeliti še dodatnih 30 milijonov poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu. Če jim bo uspelo izpolniti cilj, bo s poživitvenim odmerkom cepljenih tri četrtine državljanov.