UŽIVAJTE

Majhni triki velikih kuharskih mojstrov

Mare Koren
21. 12. 2021, 21.20
Deli članek:

December je čas obilja, dobrot, vonja po cimetu in pomarančah. Čas piškotov, rogljičkov, medenjakov, kolačev … Uporabite mini trike za maksi uspeh.

Dreamstime
Preizkusite nove recepte in uživajte v ustvarjanju.

KVAŠENO

Pri pripravi kvašenega testa uporabite pinjenec namesto mleka. Pinjenec bo poskrbel, da bo testo rahlo, drobno luknjičasto ter bo lepo naraslo.

KRHKO

Da boste krhko testo lažje gnetli in valjali, vam svetujemo, da tretjino masla nadomestite s žlico kisle smetane. Izboljšali boste tudi okus.

IZREZLJANO

Da bodo piškoti lepo izrezljani, površino najprej dobro pomokajte, prav tako ob vsakem novem izrezu pomokajte modelček.

Poskrbite, da bodo sladke dobrote med prazniki krasile vašo mizo. Ustvarjajte in preizkušajte nove recepte. Bodite drzni, inovativni in pravljično razpoloženi, kar je v tem času več kot dovoljeno. Da ne bodo prazniki veselja in iskric v očeh pokvarjeni zaradi ponesrečene peke, vam ponujamo nekaj namigov.

Naj vzhaja tako, kot mora

Če testo ne vzhaja dobro in ga želite pospešiti, vam svetujemo, da skledo s testom pokrijete z vlažno krpo in jo daste za 20 minut v pečico, ogreto na 50 stopinj Celzija. Prav tako si lahko pomagate z mikrovalovno pečico. Nastavite jo na 90 vatov ter skledo, pokrito s krpo, grejte štiri do pet minut.

Čvrst sneg

Za pripravo čvrstega snega iz beljakov vam svetujemo, da zmeraj uporabite jajca iz hladilnika. Če kljub temu sneg ni tako čvrst, kot želite, dodajte ščepec soli ali nekaj kapljic limoninega soka, in zagotovo vam bo uspelo. Če boste pripravljali snežne vetrce (iz beljakov), bo nekaj kapljic limoninega soka obogatilo nežen okus.

Naj se ne sprijema

Pri pripravi krhkega testa vam svetujemo, da ga daste po mesenju za vsaj pol ure v hladilnik. Nato dobro ohlajeno testo zvrnite na kos prozorne folije za živila, čez položite drugega ter ga tako razvaljajte med folijo. Podobno metodo lahko uberete pri valjanju marcipana.

Ne packajte po kuhinji

Če ste se odločili, da boste piškote okrasili s prelivom, to počnite nad pomivalnim koritom. Mrežasto rešetko iz pečice postavite na pomivalno korito in po njej razdelite piškote. Ko jih boste krasili, bo odvečni preliv odtekel v pomivalno korito, ki ga boste, ko se bodo piškoti posušili, enostavno splaknili z vodo.