Predlog avstrijskih socialdemokratov

500 evrov "nagrade" za tretji odmerek?

G.G.
11. 12. 2021, 09.05
Posodobljeno: 11. 12. 2021, 09.08
Deli članek:

V Avstriji je tema številka ena obvezno cepljenje proti covidu-19. Opozicijski socialdemokrati predlagajo nagrado za cepljene.

Reuters
V Avstriji že pospešeno cepijo otroke.

Cepljenje bo v Avstriji obvezno od 1. februarja 2020. Kdor se bo uklonil, bo plačeval kazni, vsake tri mesece po 600 evrov. Predsednica socialdemokratov Pamela Rendi-Wagner meni, da bi morali državljanom ponuditi tudi korenček (za tiste, ki jih ne prepriča dobrobit cepiva), ne le palice. Po tretjem odmerku bi morala država vsakemu plačati 500 evrov. Izplačilo bi prejeli, ko bi se stopnja precepljenosti v dvignila na 90 odstotkov. Trenutno je v Avstriji polno cepljenjih 68 odstotkov prebivalstva.

Rendi-Wagner ne bi denarja direktno nakazala na račune prebivalstva. Razmišlja o nekakšnih bonih, vavčerjih, ki bi ob potrošnji koristili domačemu gospodarstvu.

Če bi plačali enkrat ...

Vlada ideja ni naklonjena. Moti jih predvsem, da je kot cilj za nagrado določen tretji odmerek. S tem bi namreč prebivalci dobili občutek, da je zadeva opravljena ali pa bi ob novih, četrtem, petem, šestem, … odmerku spet zahtevali nagrado, sicer ne bi pokazali interesa za cepljenje.