Tragično slovo

V požaru na Dunaju umrla slavna igralka, ki je med slovensko osamosvojitveno vojno izgubila sina

S.R.
10. 12. 2021, 20.09
Posodobljeno: 10. 12. 2021, 21.00
Deli članek:

Avstrija je zavita v žalost. V tragičnem dogodku se je poslovila slavna igralka Gertraud Jesserer. Stara je bila 77 let.

Reuters
Gertraud Jesserer na gledaliških odrih.

Gertraud Jesserer je umrla včeraj zvečer v požaru v svojem dunajskem stanovanju. Na kraju včerajšnjega požara v okrožju Alsergrund je posredovalo večje število gasilskih brigad. Iz stanovanjske zgradbe so morali evakuirati vse stanovalce, pri čemer sta dva utrpela poškodbe, poročali pa so tudi o eni smrtni žrtvi. Da gre za 77-letno Jessererjevo, ki je med drugim zaslovela v televizijski seriji Komisar Rex, ki je poznana tudi slovenski publiki, je po poročanju časnika Kronenzeitung danes potrdil njen sin Michael Vogel.

Na Dunaju rojena Jessererjeva je prvo vlogo vknjižila že pri rosnih 14 letih, ko je poleg slovite Romy Schneider zaigrala v filmu Rolf Thieleja Eva (Die Halbzarte). Hitro je zaslovela tudi na gledaliških odrih, kjer je sprva nastopala v gledališču v Hamburgu, nato v Josefstadtu in končno dunajskem gledališču Burgtheater, kjer je delovala do svoje upokojitve. Nastopala je tudi v priznani avstrijski televizijski seriji Familie Leitner ter se proslavila s številnimi vlogami v filmih, kjer je med drugim nastopila ob boku tako velikih zvezdnic, kot je francoska igralka Catherine Deneuve. Prejela je številne gledališke in filmske nagrade.

Profimedia
Leta 1978 v filmu Das weite Land,

Na Brniku izgubila sina

Jessererjeva je bila poročena z zdaj že pokojnim igralcem Petrom Voglom, s katerim sta imela dva otroka. Zgoraj navedenega Michaela Vogla in Nicka Vogla, fotoreporterja in vojnega dopisnika, ki je leta 1991 med slovensko osamosvojitveno vojno tragično umrl na brniškem letališču. V terensko vozilo, v katerem se je nahajal tudi Norber Werner, je takrat streljala oklepna enota JLA, ki je bila nameščena na letališču.

Reuters
Gertraud Jesserer na gledaliških odrih.