Slovenija

Poklukar o sproščanju ne želi ugibati, slediti je treba strokovni skupini

S.R./STA
10. 12. 2021, 20.38
Posodobljeno: 10. 12. 2021, 20.41
Deli članek:

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal tudi sestanek z zdravniškim sindikatom glede usklajevanja njihovih plač.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar.

Število novih primerov okužbe s sars-cov-2 v Sloveniji še vedno upada. Kako dolgo se bo ta trend nadaljeval, bo pokazal čas, a je Poklukar ob današnjem vladnem obisku Gorenjske našel čas, da se je za komentar zadnjega dogajanja. Stroka je jasna in si ne želi ponovnega scenarija, ko je bilo vsakodnevno treba preverjati zmogljivost posteljnih in kadrovskih kapacitet v covidnih bolnišnicah, je poudaril.

Izpostavil je, da je bilo v času četrtega vala epidemije covida-19 znotraj bolnišnic na covidne oddelke prerazporejenih 2200 zdravstvenih delavcev, še 100 jih je na pomoč priskočilo s primarne ravni zdravstva, torej iz zdravstvenih domov. Za pomoč v covidnih bolnišnicah se je zahvalil tudi vojski, Rdečemu križu in Civilni zaščiti.

Sproščanje?

Na vprašanje, kako komentira razpravo znotraj strokovne skupine za covid-19, ki razmišlja, da bi morebitno sproščanje covidnih ukrepov predlagala, ko se število hospitaliziranih v enotah intenzivne terapije spusti pod 100, je Poklukar dejal, da je njegovo mišljenje do neke mere nerelevantno. Upad epidemije je pripisal upoštevanju zdravstvene stroke, zato je najboljše, da ji sledimo še naprej.

Plačni sistem

Komentiral je tudi zahteve zdravnikov po usklajevanju njihovih plač. Po njegovih besedah z zdravniškim sindikatom usklajujejo termin sestanka, ki bo predvidoma potekal v prihodnjih dneh. "Zavedamo se, da se je razmerje med njihovo začetno in povprečno plačo v zadnjih letih porušilo in verjetno je treba na tem področju tudi kaj narediti," je dejal in dodal, da vsi skupaj ugotavljajo, da bodo za ponovno uravnovešenje plačnega sistema v zdravstvu "enkrat potrebne tudi širše sistemske spremembe".

V svoji izjavi je minister poudaril tudi pomen nedavno sprejetih zakonov o zdravniški službi in o dolgotrajni oskrbi.