Kolumna

Ne, nočemo več biti hlapci!

Dejan Karba
11. 12. 2021, 07.41
Deli članek:

»Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni,« je v Hlapce zapisal naš miselni velikan Ivan Cankar in rajnki Janez Stanovnik je aprila pred devetimi leti, ko je ponovil besede esejista, pesnika, dramatika in pisatelja, doživel pravi pogrom »pravovernih« Slovencev.

Osebni arhiv
Dejan Karba

Besede je nekdanji slovenski predsednik namreč povedal v času desete slovenske vlade, ki jo je vodil aktualni premier in dolgoletni nesporni vodja slovenske desnice Janez Janša.

Smo opazili, Slovenci, da se prepričanje o nadpomembnosti in prvorazrednosti nekoga ali nečesa intenzivneje in neprimerljivo bolj pogosto kot v levih pojavlja izključno v desnih oziroma, bodimo natančni, vladah Ivana Janeza Janše?

Ko je pred leti takratni predsednik države Danilo Türk pred vhodom v tragični Barbarin rov, ker je bil osmi marec, nerodno poudaril pomembnost tega dneva, ko je rekel, da so na ta dan prvorazredna tema ženske, vse ostalo pa je torej drugorazredno, je iz predsednikove verbalne neposrečenosti nastal pravi pravorek, s katerim so v kamere in prek kamer med Slovenke in Slovence posegli pristaši nikdar nič krivega Janeza Janše, češ, levičarji in komunisti, udbovci in ostali klavci demokracije so prvorazredni, mi, uboge pare, smo pa drugorazredni državljani.

Janša, njegovi najzvestejši sodelavci in, ne nazadnje, kapitalsko pomadžarjeni medij Nova24, ki se nikakor ne more otresti očitkov (vidnih z Lune), da je tukaj zgolj in edino le zato, da ustvarja avreolo nad vsem Janševim v politiki, so iz prvo- oziroma drugorazrednosti leta in leta kovali te in one zgodbe, netili nemir in med slovenstvo vnašali občutek, da je nekdo v tej majhni deželici na sončni strani Alp pa res in de facto večvreden kot nekdo drugi. Da je torej prvorazreden.

Po dolgoletnem obdobju moramo, seveda, ugotoviti, da prvo- in drugorazrednosti v modernem svetu, kjer vlada kapital, ni. Tisti, ki je finančno precej na tesnem, je tiho in ga nikjer ni, tisti, ki ima pod palcem »celo Marijo«, kot radi rečemo, pa je glasen in ga je najti povsodi po širnem slovenskem prostoru. Pa je denar pravšnja mera, s katero merimo pojavnost koga?

Ni, seveda, da ni. In ravno tukaj si spet izposojam Cankarjev bravurozni stavek o hlapcih. Slovenci, vajeni najprej habsburške, nato jugoslovanske nadvlade, ja moramo imeti nek nekaj, s katerim se bomo postavili pred drugim in mu pokazali, da nismo več podrejeni, in denar je tukaj izjemno dobro sredstvo kompenzacije, saj do njega, do denarja, ne prideš le in edinoprek kravžljanja možganov in pojavnosti v družbi, kateri dopoveduješ vse tisto, kar bi kot takšna morala dobro vedeti že od Platona naprej, temveč do njega lahko in celo lažje prideš, če si zgolj poslušen, če si ubogljiv in če si pripravljen sprejeti prenekateri kompromis. Lahko molčiš o nečem za denar, lahko ponavljaš nekaj za denar, lahko goljufaš za denar, lahko celo lažeš za denar. Lahko tudi delaš usluge za denar in lahko, spet za denar, ministruješ in vodiš in odpuščaš in …

Slovenije na prvo- in drugorazredne, to trdim, ni razdelil Türk v svoji nedodelani izjavi, temveč nas Slovence in Slovenke na prvo- in drugorazredne deli pretkana misel Janeza Janše, ki se je iz njegove notrine razpasla v notrino vseh tistih tisočih, ki Janeza Janšo prav po božje častijo. In lahko bi, Janez Janša, prijel celo za pištolo in kogaustrelil (denimo mene, ki me videti ne more, in ki je o meni ministrici Simoni Kustec v esemesu pisal, da sem bomba, ki naj se je znebi z ministrstva), pa bi tisti tisoči, ki verjamejo, da so le zaradi levičarjev drugorazredni in ki prosto po Janši v vsem, kar se začne na črko L, vidijo le zaroto in zlo, brezkritično rekli: okej, Janez že ve, kaj dela.

Janševa nrav, ki deli in razdira, je silno nevarna in to je v pandemičnem času, v katerem živimo, še bolj. Zakaj se novodobne mafije najraje sestajajo in sklepajo največje posle prav sredi podivjanih množic na protestih? Zakaj največ torb in torbic ukradejo na najbolj z ljudmi natrpanih mestih? Zato, ker koristijo »gužvo«. Zato, ker v direndaju gneče vse to lažje opravijo, in tega se še kako zaveda tudi naš Janez, ki je krizo dobesedno ugrabil in jo zlorablja za lastne politične permutacije.

Se spomnimo, kdo vse je že moral leteti iz javne uprave zaradi tega? Vemo, kdo vse je prav zaradi Janševe izrazito SDS-ovske dioptrije pristal na tem in onem direktorskem, sekretarskem, svetovalskem, upravljavskem mestu?

Vstanimo zatorej, Slovenke in Slovenci, in zoperstavimo se na volitvah modusu operandi, ki nas deli in razdvaja in nas ščuva drug proti drugemu. Ne kapital, pač pa morala nas naj vodi in namesto sovraštva in teorij zarote poglejmo drug drugemu v oči ter si dopovejmo, da se je naš največji presneto zmotil s hlapci!