KAM POSTAVITI

Tudi vi svoje božično drevesce že vse življenje krasite narobe?

Z.F.
11. 12. 2021, 09.02
Deli članek:

Mesta so že okrasila svoje ulice, marsikdo pa je poskrbel že tudi za okrasitev svojega doma. Nedvomno v vsakem domu kraljuje božično drevesce, za katerega pa ni vseeno, kam ga postavite.

Profimedia
Ob okraševanju božičnega drevesca bodo uživali tudi najmlajši.

Kaj je lepšega, kot praznične decembrske dni popestriti z obilico luči, venčkov, vonji po cimetu in klinčkih ter citrusi, piškotih in drugih dobrotah, ki nam čarajo praznične dni. Seveda ne smemo pozabiti na božično drevesce, ki mora kraljevati v prostoru, a prav zato ni vseeno, kam ga postavite in kako ga okrasite.

Lokacija

Ne pozabite, da je razlika med pravim in umetnim drevescem velika. V prvi vrsti prostor, kamor ga boste postavili. Pri pravem ne sme biti v bližini grelnih teles, prostor naj bo nekoliko hladnejši.

Ta je najpomembnejši dejavnik za vaše božično drevesce, saj potrebujete prostor. Če tega ni, razmislite raje o namizni različici drevesca. Sicer pa naj bo izbira premišljena in dobro načrtovana. Dobro je, da drevesce postavite v bližino vtičnic, saj boste tako najlažje skrili vse neestetske kable, prek katerih bi se lahko spotaknili oziroma bi kazili podobo prazničnega drevesca. Če ste se odločili za naravno drevesce, potem to ne more stati v bližini radiatorjev ali drugih toplotnih virov, kot so IR-paneli, saj se bo drevo hitro osipalo in bodo ostale samo veje. Pri teh je dobro razmisliti tudi o velikosti. Zato pred nakupom izmerite prostor, da boste drevescu zagotovili dovolj prostora za veje in da te ne bodo segale prav na praznično mizo.

Umetno jelko lepo razvlecite

Če bo vaš dom krasilo umetno drevesce, si pri postavitvi vzemite čas in lepo po vrsti, vejo za vejo lepo razprite. Te so bile namreč dobro leto dni grdo potlačene, zato poskrbite, da vsaka vejica dobi svoj prostor in svoj namen. Le tako bo izgledala zares naravno in resnično polno.

Najprej osvetlitev, nato kroglice

Zdaj je čas za osvetlitev. Osvetlitev je tista, ki pričara čarobnost božičnemu drevescu. Seveda so pomembni tudi okraski, a ti naj romajo na drevesce šele potem, ko ste napeljali verigo lučk. Z verigo začnite na vrhu in jih ovijte na vsako večjo vejo, počasi navzdol. Če je smrečica postavljena v kot, ne rabite krasiti zadnjih strani, temveč lučke napeljite le na sprednji strani. Teh namreč ni nikoli preveč. Pred začetkom preverite, ali lučke delujejo.