Varčevanje

Čas je denar

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments
11. 12. 2021, 09.13
Posodobljeno: 11. 12. 2021, 09.17
Deli članek:

Izrek »Čas je denar« je aforizem, ki naj bi izviral iz zapisa v eseju Benjamina Franklina »Nasveti mlademu trgovcu«. Izrek in še kako dobro opiše preprost finančni nasvet – prej, ko začnete varčevati, več boste imeli na koncu.

Profimedia

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments

Mnogi menijo, da so milenijci generacija zapravljivcev, vendar so v nasprotju s splošnim prepričanjem precej preudarni glede varčevanja in načrtovanja svoje prihodnosti. To vedno bolj opažam pri mladih, ki se že zelo zgodaj odločajo za možnosti varčevanja, bistveno prej, kot je to počela recimo moja X generacija. Naj tukaj povzamem misel ameriškega pisatelja, esejista, političnega aktivista, okoljevarstvenika in filozofa Henryja Davida Thoreaua, ki pravi: »Če bi gradil gradove v oblakih, ni potrebno, da gre tvoje delo v nič; tam naj bi tudi bili. Zdaj pa jim postavi temelje«. In temelj vsakega posameznika in družine predstavlja varnost, ki jo lahko dosežeš tudi z varčevanjem.

Imate možnost začeti varčevati z manjšimi mesečnimi zneski, vsaj 30 evrov. Začnite čim prej, tako boste na dobri poti k dosegu svojega finančnega cilja. Varčevanje je najenostavnejši in učinkovit način za doseganje finančnih ciljev in je zavarovanje pred tveganji, ki jih prinaša življenje. Če k varčevanju pristopate z daljšim časovnih horizontom, z na primer 20-letno naložbeno perspektivo, postanete dolgoročni vlagatelj in dolgoročnost je vedno na vaši strani.

Pri varčevanju moramo biti potrpežljivi

Varčevanje je dolgotrajen proces, zato moramo biti potrpežljivi, predvsem pa si moramo postavljati realne cilje, skladne z našimi finančnimi zmožnostmi. Sledenje zastavljenim ciljem nam bo v pomoč, da ne izgubimo fokusa in motivacije. Ne glede na vrsto shem, računov in naložb, ki jih izberete, en nasvet ostane vedno enak: začnite zgodaj in začnite čim prej. Obstaja veliko razlogov, zakaj je smiselno zgodaj začeti varčevati in vlagati. Najpomembnejši je čas, ki je na vaši strani. Dlje kot varčujete, manj boste lahko namenjali za mesečno varčevanje in več boste imeli privarčevanega.

Primerna in donosna alternativa so skladi

Vsak, ki razmišlja, kako doseči dolgoročne cilje, ali je to študij v tujini, nakup prvega avtomobila ali stanovanja, ob tem načrtuje svojo prihodnost. V preteklosti je bil velikokrat kot prvi odgovor za varčevanje varčevalni račun na banki. Seveda je takšen način varčevanja, kot vsi ostali, hvale vreden, vendar ob tem razmislite, ali lahko za svoja sredstva dobite tudi več. Tržne razmere se namreč spreminjajo, in v tem trenutku so dolgoročne obrestne mere zelo nizke, skoraj nične. Na drugi strani se letos soočamo z inflacijo, kar pomeni, da obrestne mere ne pokrijejo niti stopnje inflacije, kar pomeni, da zneski na bankah izgubljajo svojo realno vrednost. Z drugimi besedami, za isti znesek denarja, lahko letos kupite manj, kot bi kupili lani. Zelo primerna in donosna alternativa je lahko varčevanje v vzajemnih skladih. Vzajemni skladi so relativno poceni, zelo primerni, na splošno razpršeni, profesionalno vodeni in strogo nadzorovani z zakonodajo. Mesečno varčevanje v vzajemnih skladih omogoča dobro povprečno oplemenitenje privarčevanega zneska, saj vlagatelj tveganja zniža, ker vplačuje manjše zneske mesečno in jih hkrati razprši in to je prednost vzajemnega sklada.

Poglejmo primer, imamo dva vlagatelja, ki sta danes enako stara in enako naklonjena tveganju. Oba vložita svojih 10.000 evrov privarčevanih sredstev v sklade s pričakovano 5-odstotno stopnjo donosa. En vlagatelj začne varčevati pri 25 letih, drugi 10 let kasneje, pri 35 letih. Oba pod enakimi pogoji. Zaradi obrestno obrestnega računa, ima prvi vlagatelj pri 65 letih 70.400 evrov sredstev, drugi, ki je začel varčevati 10 let kasneje pa 43.219 evrov sredstev.

Izberite pravo pot

Da je čas denar, imamo odgovor na dlani. Pri uresničitvi dolgoročnih finančnih ciljev je čas vedno na vaši strani. Prej, ko začnete varčevati, dlje bo vaš denar delal za vas in lažje boste uresničili svoje želje. Zato je pravi čas za začetek varčevanja čim prej. Če boste začeli dodatno varčevati čez 15 let, boste morali mesečno dati na stran več kot trikrat več, kot če začnete danes. Začetek varčevanja je torej zelo pomemben korak, ki bi se ga moral vsak lotiti čim prej v življenju. Prej, kot boste začeli, prej bodo vidni rezultati in le-ti so lahko na dolgi rok zaradi povprečnih donosov in obrestno obrestnega računa zares nadpovprečni. Da pa bo varčevanje tudi dolgoročno uspešno in vaši prihranki ustrezno oplemeniteni, je treba izbrati pravo pot.

Pred vsako odločitvijo se dobro se pozanimajte o produktih, v katere vlagate, saj vas drugače lahko v prihodnosti močno boli glava. Ni vseeno, pri kom varčujete. Pri izbiri družbe za upravljanje upoštevajte njeno zgodovino delovanja, velikost sredstev v upravljanju, profesionalnost, etičnost finančnih svetovalcev, strokovnost in uspešnost upraviteljske ekipe ter stroške. Izberite strokovnjake, ki jim lahko zaupate.

Avtorica članka: Katja Bogataj Kopriva / finančna svetovalka, Generali Investments