Težava za Borisa Johnsona

VIDEO: V času strogega lockdowna božična zabava za vladne uslužbence?

G.G.
8. 12. 2021, 08.49
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 10.03
Deli članek:

V dneh, ko zaradi omikron panike britanska vlada načrtuje predbožične zaostritve ukrepov, je prišel na dan posnetek, ki meče slabo luč na verodostojnost premierja Borisa Johnsona.

ITV
Allegra Stratton ni pričakovala, da jo snemajo.

Televizija ITF je pridobila in objavila posnetek, na katerem se Allegra Stratton, takratna tiskovna predstavnica premierja Borisa Johnsona, šali glede božične službene zabave v času lockdowna. Na »vaji« pred tiskovno konferenco 22. decembra lani jo kolega vpraša glede govoric o zabavi v rezidenci britanskega premierja, na naslovu Downing Street 10. »Ni bila zabava, le sir in vino,« odvrne v smehu Strattonova in doda, da »je bila ta fiktivna zabava poslovno srečanje, na katerem niso upoštevali razdalje med osebami«. To je bilo izrečeno v času, ko so veljala v Angliji stroga pravila o zaprtju javnega življenja, podobno kot v Sloveniji, ko so bila prepovedana druženja, nek minister pa je na »sestanku« v gostilni »pil vodo« in »jedel sendvič.«

Viri so za BBC potrdili, da 18. decembra lani ni šlo le za »fiktivno zabavo«, ampak da je bilo na dejanski zabavi prisotnih več ljudi.
Premier Johnson in njegovi svetovalci zanikajo obstoj takšne zabave v vladnih prostorih, s katero bi kršili vladne koronavirusne ukrepe. Takrat je bilo namreč prepovedano druženje več kot dveh oseb v zaprtih prostorih, razen če je šlo za nujno službene zadeve.

Opozicijski laburisti so poskočili. Njihov vodja Keir Starmer je dejal, da so ljudje upoštevali stroga pravila, bili ločeni od družin, zdaj pa se je izkazalo, da so se nekateri politiki zabavali in družili. Še huje, je ogorčen Starmer, premier je tudi lagal, zaradi česar se mora nujno opravičiti.

Vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) v britanskem parlamentu Ian Blackford je menil, da premierju ne gre zaupati, in je že pozval k njegovemu odstopu. Odgovore sicer terjajo tudi nekateri poslanci iz vrst Johnsonovih konservativcev.