Mestni svet soglasno

Mariborčani do nižjih zneskov na položnicah za elektriko, a le nekateri ...

S.R./STA
7. 12. 2021, 22.14
Posodobljeno: 7. 12. 2021, 22.23
Deli članek:

Na dvig cen energentov na svetovnem trgu ne morejo vplivati, v primeru visokih položnic Energetike Maribor pa gre tudi za napačne poslovne odločitve tega podjetja, zato je treba ljudem pomagati pri soočanju s tem, je danes pojasnil mariborski župan Saša Arsenovič.

Bobo
Mariborski mestni svet je podprl 30-odstotno subvencijo dveh položnic Energetike Maribor.

Mariborski mestni svetniki so namreč na izredni seji večinsko podprli 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor. Kot je dejal Arsenovič, gre za 13.000 gospodinjstev oziroma 40.000 občanov, ki bodo za to plačali visoko ceno.

Po skoraj štirih urah razprave je za subvencijo glasovalo 21 mestnih svetnikov, deset jih je bilo proti. Župan je napovedal, da bodo na eni od prihodnjih sej mestnega sveta razpravljali še o drugih možnih oblikah pomoči najbolj socialno ogroženim in ranljivim skupinam prebivalcev ob soočanju s podražitvami.

"Odjemalci toplote Energetike Maribor, priključeni na daljinsko ogrevanje, nimajo možnosti izbire cenejšega načina ogrevanja. Upoštevajoč, da je dvig cen toplote posledica nepravočasnega zakupa zemeljskega plina, je odgovornost občine, da pomaga uporabnikom storitev javne službe," je dejal.

V skladu s sprejetim predlogom bo Energetika Maribor zaračunala gospodinjstvom 70 odstotkov novembrske in decembrske položnice, preostanek pa mestni občini. S tem bo za občane po besedah Arsenoviča cena primerljiva s cenami drugod po Sloveniji, iz proračuna občine pa bo za to po ocenah šlo 650.000 evrov. Obenem bo Javni holding Maribor omogočil posameznikom, ki bodo to želeli, obročno odplačevanje.

Odgovornost

Predlog prejšnji teden razrešenega direktorja Energetike Maribor Alana Perca, da bi občanom namesto subvencije občine ponudili komercialni popust, ki bi ga krila Energetika iz za prihodnje leto načrtovanega dobička, je po besedah župana nezakonit, zato ga niso mogli sprejeti. Dodal je, da je del odgovornosti prevzela tudi Mateja Cekić, sicer vodja občinskega urada za finance. Danes je ponudila odstop s položaja članice in predsednice nadzornega sveta Energetike Maribor, "ker bi mogoče lahko, ko so nejasno opozarjali na neke čudne zadeve, bolj konkretno vprašala".

Perc je v današnjem nagovoru mestnim svetnikom poudaril, da Energetika Maribor pri nabavi plina ni naredila nobene napake, "a po bitki je lahko biti general". Podrobno je predstavil svoje delovanje in svoj predlog popusta, ki bi vključeval ne le gospodinjstva, ampak tudi poslovne odjemalce. Po besedah Perca je sicer dvig zneskov na položnicah le začasen, saj da bo januarja prihodnje leto cena toplote v Mariboru "ena najkonkurenčnejših" v Sloveniji.

Različna mnenja

Cena toplote se je v Mariboru v novembru v primerjavi z novembrom lani zvišala za 120 odstotkov in mestni svetniki so se strinjali, da je prizadetim občanom treba pomagati. So pa imeli različna mnenja glede vrste te pomoči.

Predstavnik Liste Franca Kanglerja - NLS Milan Mikl je opozoril, da dodelitev subvencije uporabnikom Energetike Maribor ni poštena do ostalih meščanov, ki se prav tako soočajo z višjimi zneski na položnicah. "Subvencioniranje javne službe mora biti dostopno vsem, pod enakimi pogoji," je dodal samostojni mestni svetnik Miha Recek.

Popust, ki ga je predlagala Energetika Maribor, bi bil po mnenju več svetniških skupin boljša rešitev. Kot je dejal predstavnik Levice Vlado Šega, bi moral o tem odločiti nadzorni svet podjetja in potem bi bila to zakonita rešitev. "Ko gre za subvencijo iz občinskega proračuna, pa bo upokojenka s 400 evri pokojnine in verjetno brez ogrevanja, subvencionirala ogrevanje nekomu s 5000 evri plače," je dodal.

Grešni kozel

Številni so bili zelo kritični do razrešitve Perca. Po besedah Primoža Juharta iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) je dolgoletni direktor le "grešni kozel", prek katerega si župan "rešuje svojo glavo". "Ker je plin za drugo leto zakupljen, se bo župan ali novi direktor Energetike lahko hvalil, da je znižal položnice," je dodal Matic Matjašič iz Liste mladih. Povezujemo.

V SD po besedah njihovega predstavnika Mateja Žmavca pogrešajo odgovor na vprašanje, kako se v prihodnje izogniti takšnim zagatam. Zato v stranki predlagajo ustanovitev strateške skupine znotraj Javnega holdinga Maribor, ki se bo ciljno ukvarjala s trajnostno oskrbo mesta z energijo in odpravljanjem energetske revščine. "Danes se ukvarjamo le s posledico, ne s širšo problematiko," se je strinjal Željko Milovanovič iz Liste kolesarjev in pešcev.