Najstarejši v zgodovini

FOTO: Bidnova hoja po enem letu "opazno bolj toga in manj tekoča"

S.R./STA
20. 11. 2021, 10.57
Posodobljeno: 20. 11. 2021, 11.05
Deli članek:

"Predsednik ostaja zdrav, energičen, 78-letnik, ki je zmožen uspešno opravljati predsedniške dolžnosti," piše v poročilu zdravnika Bele hiše Kevina O'Connorja.

Profimedia
Biden hodi opazno bolj togo in manj tekoče.

Ameriški predsednik Joe Biden je namreč v petek po obsežnem rutinskem pregledu prejel pozitivno zdravstveno oceno O'Connorja, ki je v podrobnem poročilu sicer zapisal, da je njegova hoja "opazno bolj toga in manj tekoča" kot pred enim letom in da med javnimi nastopi prihaja do pogostejšega in intenzivnejšega 'očiščevanja grla' in kašljanja. Vendar pa ta dva simptoma nista vzrok za takojšnjo zaskrbljenost in nista bila prepoznana kot posledica resnega stanja, piše v O'Connorjevem pismu.

Na nizu testov je Biden dosegel visoke ocene. Med drugim nima znakov srčnega popuščanja ali težav z zobmi, prav tako ni sledi o kožnem raku, zdravje njegovih oči pa da je "pomirjujoče". Biden, ki bo danes dopolnil 79 let in je najstarejši predsednik v zgodovini ZDA, jemlje tri pogosta zdravila na recept in dve zdravili brez recepta ter nosi kontaktne leče, je še razvidno iz pisma.

Zdravnik še ugotavlja, da "predsednik ne uporablja nobenih tobačnih izdelkov, ne pije alkohola in telovadi vsaj pet dni na teden".

"Počutim se odlično, v odlični formi smo," je Biden z nasmehom na obrazu povedal po vrnitvi iz bolnišnice Walter Reed. Med sicer rutinskim pregledom je bil Biden za kratek čas uspavan, zato je moral za eno uro in 25 minut pooblastila prenesti na podpredsednico Kamalo Harris. Ta je tako za kratek čas kot prva ženska v ZDA prevzela predsedniške dolžnosti.

Profimedia
Biden je pomilostil purana z imeni Arašidovo maslo in Žele.

Pomilostil praznična purana

Biden je sicer v petek slavnostno pomilostil dva purana, ki prihodnji teden za dan zahvalnosti ne bosta končala na praznični mizi. Biden je po pomilostitvi puranov, poimenovanih Arašidovo maslo in Žele, stopil do prisotnih povabljenih družin z otroki, z njimi klepetal, nato pa se za konec tedna odpravil v domači Delaware.

Purana bodo odpeljali na raziskovalno farmo univerze Perdue v Indiani, kjer bosta počakala na naravno smrt. Pred pomilostitvijo so ju namestili v luksuzen hotel Willard blizu Bele hiše, v četrtek pa sta sodelovala na novinarski konferenci ameriške Nacionalne puranje zveze.

Profimedia
Biden je pomilostil purana z imeni Arašidovo maslo in Žele.

Ta uradno oskrbuje Belo hišo s prazničnimi purani vse od leta 1947. Harry Truman je prvi prejel purane od federacije, vendar jih ni pomilostil.

Prvo uradno pomilostitev prazničnega purana je opravil predsednik John F. Kennedy, vendar pa njegova naslednika Richard Nixon in Gerald Ford tega nista počela. Tradicijo je dokončno uvedel predsednik George Bush starejši leta 1989.

Letošnji dan zahvalnosti, ko se Američani spominjajo sprejema prvih priseljencev v Severno Ameriko s strani domorodnih Indijancev, bo za Američane zaradi inflacije za 14 odstotkov dražji kot lanski, je izračunala Ameriška federacija kmetijskih uradov. Purani so od lani dražji za 14 odstotkov.

Profimedia
Biden je pomilostil purana z imeni Arašidovo maslo in Žele.