Eden najbolj znanih

Morilca dveh najstnic po 33 letih izpustili iz zapora, ni dolgo zdržal na svobodi

R.T.
20. 11. 2021, 08.50
Posodobljeno: 20. 11. 2021, 11.07
Deli članek:

Njegovo vedenje naj bi bilo »zaskrbljujoče,« zato so ga znova strpali v zapor.

Profimedia
Colin Pitchfork na prostosti.

Danes 61-letni Colin Pitchfork je v zaporu ždel od konca osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so ga zaradi posilstva in umora dveh 15 let starih deklet obsodili na dosmrtno zaporno kazen. V zaporu je preživel 33 let, pred dvema mesecema pa so ga po zanj ugodni odločitvi komisije za pogojni odpust izpustili na prostost, a njegova svoboda ni trajala dolgo. Kot je včeraj sporočilo britansko pravosodno ministrstvo, se je znova znašel za zapahi.

Po poročanju britanskih medijev se tokrat v priporu ni znašel zaradi novega kaznivega dejanja, temveč zaradi kršitev določil pogojnega odpusta. Njegovo vedenje na prostosti naj bi bilo »zaskrbljujoče.« V roke ga bo zdaj znova vzela komisija, ki je marca letos ocenila, da je zrel za svobodo. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik probacijske službe, je njihova »prednostna naloga zaščititi javnost, zato v primeru kršiteljev, ki kršijo pogoje izpusta in potencialno predstavljajo večje tveganje, ne oklevamo in jih vrnemo v pripor.« Po poročanju britanske BBC naj bi bilo nad njegovim vedenjem posebej zaskrbljeno osebje v hotelu, v katerem je bival. O kakšnem specifičnem incidentu sicer ne poročajo.

Profimedia
Njegova druga žrtev Dawn Ashworth.

Kdo je Pitchfork?

Pitchfork je novembra 1983 v vasi Narborough v okrožju Leicestershire posilil in zadavil 15-letno Lyndo Mann, tri leta pozneje pa je enako usodo dočakala 15-letna Dawn Ashworth. V času prvega zločina je bil star 22 let, bil je poročen, s soprogo pa sta povila dva otroka. V zapor so ga poslali leta 1988, ko je postal prvi zločinec, ki so ga obsodili na podlagi analize DNK. Posledično je postal eden najbolj znanih morilcev in obsojencev na svetu. Odločitev, da ga vrnejo za zapahe, so že pozdravili starši obeh njegovih žrtev.