V petkovih kvalifikacijah se je od slovenskih orlov najbolj izkazal Anže Lanišek, ki je imel drugi izid. Boljši je bil le Poljak Kamil Stoch, na tekmo pa so se poleg Laniška uvrstili še trije Slovenci. Poleg Laniška se bodo predstavili še Cene Prevc, Tilen Bartol in Lovro Kos. Današnja posamična tekma bo na sporedu ob 16. uri po slovenskem času, ob isti uri se bo v nedeljo začela tudi druga preizkušnja olimpijske sezone.

V njej so cilji postavljeni visoko. Pred odhodom v Rusijo jih je razkril glavni trener Robert Hrgota. Prvi mož stroke je v Rusijo odpeljal šest skakalcev, na prvi tekmi pa po spodletelih kvalifikacijah ne bo Timija Zajca in Domna Prevca.

Cilji

Kot je bilo v navadi v zadnjih sezonah, je glavni trener razkril konkretne cilje za olimpijsko sezono s številnimi vrhunci. Na turneji štirih skakalnic si želi skakalca med najboljšo šesterico ter dva med deset, na olimpijskih igrah v Pekingu šteje le kolajna, predvsem na ekipni tekmi, kjer Hrgota vidi največji primanjkljaj iz prejšnje sezone.

Na SP v poletih meri na dve kolajni, obenem pa še stopničke na domačih tekmah v Planici. V skupnem seštevku pa si želi izboljšanih uvrstitev pri vseh fantih. Najvišje je lani posegel Lanišek, ki je bil deveti skakalec zime.

Prvi imeni zadnje sezone sta bila Norvežan Halvor Egner Granerud in Nemec Karl Geiger. Granerud je veliki kristalni globus osvojil že pred prihodom na finale v Planico, kjer se je odločalo le še o malem globusu za polete, ki sta si ga razdelila Geiger ter Japonec Ryoyu Kobayashi.

Geiger je poleg tega osvojil naslov prvaka v poletih, na nordijskem SP pa kar štiri kolajne: posamična srebro in bron ter dve zlati na moški in mešani ekipni tekmi. V svetovnem pokalu je sezono za Granerudom na drugem mestu končal Nemec Markus Eisenbichler, tretji pa je bil Stoch.

Skupno skakalce v tej zimi čaka 35 tekem svetovnega pokala, od tega je sedem ekipnih ter pet v poletih. Ob štirih tekmah na OI v Pekingu ter treh na SP v poletih, se bodo to zimo skakalci merili na kar 42 tekmah.