Strmoglavljenje

Prisiljen izstreliti se med rutinsko operacijo

J.P.
17. 11. 2021, 17.41
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 17.44
Deli članek:

Velika Britanija je ostala brez pregrešno dragega letala.

Profimedia
F-35B (fotografija je arhivska)

Danes je v Sredozemsko morje med rutinsko operacijo strmoglavil britanski lovec F-35B, je sporočilo tamkajšnje obrambno ministrstvo.

Pilot se je varno katapultiral iz letala; po njegovem povratku na letalonosilko HMS Queen Elizabeth je stekla preiskava.

Incident se je danes dopoldne zgodil v mednarodnih vodah, poročajo britanski mediji. Druga letala niso bila vpletena. Preiskava se bo najverjetneje osredotočala na bodisi tehnično bodisi človeško napako.

Na omenjeni letalonosilki je osem britanski letal tipa F-35B in 10 Korpusa mornariške pehote Združenih držav Amerike. V zadnjih šest mesecih so opravila približno 2000 vzletov in pristankov.

Omenjeni zrakoplovi so najbolj napredni in najdražji v britanski floti. S ceno skoraj 100 milijonov britanskih funtov (skoraj 119 milijonov evrov) zmorejo pristati vertikalno, obenem pa združujejo tehnologijo, ki jih prikriva pred radarji, z nadzvočno hitrostjo.

V Združenih državah Amerike, ki so dom teh letal, se je že zgodilo, da je katero od njih strmoglavilo. To je za Veliko Britanijo prvi tak primer.