SAMOTESTIRANJE

Glasna manjšina ravnateljicam in ravnateljem povzroča preglavice

Antun Katalenić
17. 11. 2021, 16.24
Posodobljeno: 18. 11. 2021, 08.47
Deli članek:

Odlok vlade o obveznem samotestiranju otrok, ki bi moral stopiti v veljavo že v ponedeljek, je v praksi zaživel včeraj.

Bobo
Postopek samotestiranja otrokom po večini ne predstavlja nobenih težav.

Po prvem dnevu je jasno, da ravnateljice in ravnatelji še nimajo vseh odgovorov na vprašanje, kako bo videti pouk za manjšino, za otroke, katerih starši bodo trmasto zavračali ukrepe za omejevanje širjenja okužb.

Torkova okrožnica ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je glede na okoliščine na naslove šol romala dokaj pozno, a so se šolniki vseeno uspešno organizirali, tako da so učenci in dijaki pred poukom opravili samotestiranje in na ta način vsaj nekoliko poskrbeli za varnejše učno okolje. Dvesto sedeminšestdeset tisoč učencev in dijakov v Sloveniji ima tako za sabo prvi dan novih ukrepov, ki naj bi pripomogli k osnovnemu cilju – in ta je, da šole ostanejo odprte. Slaba epidemiološka slika namreč še posebej vpliva na izobraževalni sistem, saj pri nas še nimamo odobrenega cepiva za mlajše od 12 let, s čimer bi se otroci lahko zaščitili pred okužbo.

Twitter/MIZŠ
Ministra Simona Kustec se zaenkrat za spremembo drži obljube, da vlada šol ne bo zapirala.

Zahtevano soglasje

Ravnateljica mariborske Osnovne šole Franca Rozmana - Staneta Katja Pregl je dejala, da je samotestiranje potekalo »izjemno umirjeno«, potrdila pa je, da je nekaj staršev izkoristilo izjemo, ki jo je omogočilo MIZŠ, in sicer da so pri najmlajših svojim otrokom pomagali z izvedbo testiranja. Rozmani, kot se sami nazivajo, niso izkusili neljubih dogodkov kot njihovi kolegi z bližnje OŠ Tabor I, kjer je skupinica staršev na ploščadi pred šolo zahtevala preklic odloka o obveznem samotestiranju. Pregl je sicer povedal, da imajo tudi pri njih starše, ki zavračajo nova pravila in nočejo podpisati potrebnega soglasja. Pregl polaga upanje tudi na uporniške starše, da si bodo do petka oziroma ponedeljka premislili, saj meni, da bo izpeljati pouk v hibridni obliki poseben izziv. O primerih posamičnih majhnih skupin, ki so svoje nasprotovanje odločile izkazati pred šolo, so včeraj poročali tudi iz Škofje Loke, Boštanja in Ptuja.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Šole so eno osrednjih mest okužb med otroci, saj mlajšim od 12 let cepljenje še ni na voljo.

Hibridni pouk

In kaj bo z otroki teh staršev? Kot rečeno, MIZŠ je šolam naročilo, da jim omogočijo šolanje na daljavo, a kaj ko nekateri starši niti v to ne privolijo. Po navodilih ministrstva mora šola tudi tem učencem »zagotoviti varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev«, starše pa pozvati, da nemudoma pridejo po svoje otroke. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Odgovornost staršev pa je, da organizirajo odhod otroka domov. Ravnatelj novomeške OŠ Bršljin Boštjan Papež je dejal, da so tovrstne posamične primere rešili tako, da so učence v vmesnem času pustili v klopeh, pri čemer so zagotovili ustrezno razdaljo. Papež je v stikih tudi s temi starši, ki jim, kot je dejal, vedno znova poudarja, da je »najboljše za otroka, da je v šoli«, in da če se njegovi vrstniki zmorejo samotestirati, ni razloga, zakaj tega ne bi zmogel tudi njihov otrok. Papež je sicer priznal, da je bil še pred nekaj dnevi v resnih skrbeh, kako bo vse skupaj videti v praksi, a je šlo vse kot po maslu, pri dveh učencih pa so zabeležili pozitiven izvid testa.

Jure Zauneker/Vestnik.si
Ravnatelji upajo, da bo čim manj hibridnega modela učenja, saj glede tega še nimajo odgovorov.

Niz karanten
Ravnatelj OŠ Cerkvenjak Mirko Žmavc je izpostavil še en aspekt obveznega testiranja. Poudaril je namreč, da bo to nedvomno rezultiralo v več pozitivnih testov in posledično tudi več karanten, kar bo znova od šolnikov zahtevalo dodatne prilagoditve. Ravnateljica OŠ Ivana Roba Rosana Pahor je dejala, da je ključno, da k temu učitelji pristopijo v pozitivnem duhu, saj se ta potem odraža tudi pri otrocih.

Zaradi velikega hrupa, ki so ga na družbenih omrežjih ustvarjali nasprotniki testiranja, se je ustvaril lažen vtis množičnega upora.

Medtem ko na osrednji ustanovi v Šempetru pri Gorici zapletov ni bilo, pa je Pahorjeva morala velik del dopoldneva nameniti reševanju položaja na podružnični šoli v Vogrskem, kjer kar za 18 od 43 tamkajšnjih otrok starši niso hoteli podati soglasja za samotestiranje ali pa so ga celo naknadno umaknili. Ravnateljica je bila odkrita tudi glede groženj, ki jih je dobivala v preteklih dneh od staršev, slednjim pa sporoča, da imajo izbiro: ali naj podpišejo soglasje in se otrok šola v učilnici ali pa ne in ga pustijo doma. »Otrok ni vreča, da jo boš dal pred vrata,« je situacijo, ko starši brez soglasja pripeljejo otroka, slikovito orisala ravnateljica. Zdaj je na uporniških starših, da to dojamejo in da storijo, kar je najboljše za otroka – ne nazadnje, kot pravijo, jim gre ravno za to.