PONOVNE TEŽAVE ZA SIMONO KUSTEC

Ministrica Kustec pospešeno išče novo ime

R.T.
17. 11. 2021, 15.57
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 16.01
Deli članek:

Velike kadrovske težave in permanentni fiaski šolske ministrice iz kvote SMC Simone Kustec se vrstijo še naprej.

STA
Simona Kustec

Potem ko je na uradniškem svetu povsem pogorel njen kandidat za generalnega direktorja direktorata za investicije, je pred podobno usodo tudi njena favoritinja za generalno direktorico trenutno najpomembnejšega direktorata na ministrstvu Helena Kujundžić Lukaček, nekdanja mariborska podžupanja iz vrst SMC, ki ji je ministrica že dvakrat podaljšala vedejstvo.

Na direktoratu za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo namreč nastajajo vse okrožnice, ki jih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v koronačasu pošilja izobraževalnim ustanovam oziroma šolam. Medtem ko je prejšnji generalni direktor omenjenega direktorata Anton Baloh v času koronavirusa zahteval še posebej skrbno in filigransko natančno spisane okrožnice, saj se je, ker je prihajal iz izobraževalnega okolja (bil je dolgoletni ravnatelj osnovne šole), zavedal, da le preprosta in jasna navodila padejo na plodna tla, so okrožnice, ki jih pošiljajo z ministrstva pod taktirko nekdanje mariborske podžupanje Helene Kujundžić Lukaček, precej nedorečene in takšne, da si šolniki z njimi večinoma ne morejo pomagati.

Helena Kujundžić Lukaček je po strankarski liniji kljub očitnemu pomanjkanju izkušenj in znanj s tega področja direktorat kot vršilka dolžnosti na MIZŠ prevzela konec letošnjega februarja in odtlej ji je, kot so pojasnili na MIZŠ, ministrica Simona Kustec že dvakrat podaljšala vedejstvo, še tretjič pa ga ne sme. Kustečeva je uradniškemu svetu zato že podala predlog za začetek postopka posebnega javnega natečaja, imenovana je tudi že natečajna komisija.

»Pa še pokvarjena je za povrh«

A zadeva stoji in po besedah naših virov stoji zaradi popolnega pogroma, ki ga je pred uradniškim svetom doživel kandidat Simone Kustec za generalnega direktorja direktorata za investicije Boris Munišič. Medtem ko se je z neodločenim izidom (dva proti dva) skozi uradniški svet po zaslugi člana natečajne komisije, povezanega z NSi, pred kratkim komaj prebil kandidat Kustečeve za generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo Franc Janžekovič (ki direktorat trenutno vodi kot vršilec dolžnosti), je ministrica po besedah naših virov z MIZŠ precej v stiski glede Kujundžić Lukačekove, ki na ministrstvu menda velja za povsem neoperativno uradnico, ki z izobraževanjem nima prav nobene zveze. »Pa še pokvarjena je za povrh,« je o Kujundžić Lukačevi, ki je bila do zasedbe mesta podžupanje v MO Maribor zaposlena na uradu za oskrbo in integracijo migrantov, dodal naš vir iz poslanskih vrst.

Z MIZŠ prihajajo informacije, da ministrica pospešeno išče novo ime za generalnega direktorja v dani epidemiološki situaciji zelo pomembnega direktorata na ministrstvu, a zadeva stoji že 14 dni. »Koga bo predlagala oziroma ali bo ministrica vztrajala pri Kujundžić Lukačevi, ki pred uradniškim svetom nima niti drobne možnosti za uspeh, ne vemo. Je pa takšno stanje zelo neprijetno in za normalno delo na ministrstvu precej otežujoče,« je dejal naš vir z MIZŠ, ki prosi, da bi ostal anonimen.