P-111

FOTO in VIDEO: Policija se je poslovila od svojega največjega čolna

J.P.
17. 11. 2021, 15.33
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 16.11
Deli članek:

Javni razpis za novo plovilo je že objavljen.

Bobo
P-111 in Aleš Hojs

P-111 je po 26 letih uporabe danes odšel v zaslužen pokoj. Največji in najstarejši policijski je danes v službi Postaje pomorske policije Koper še zadnjič zaplul po slovenskem morju.

P-111 je dolg 19,86 metra, opremljen je z dvema radarjema ARPA, GPS napravo, elektronsko karto, globinomerom, komunikacijsko opremo in opremo za reševanje. Poganjata ga dva dizelska motorja s po 1150 kilovati moči, s čimer lahko dosega največjo hitrost 40 vozlov. Na plovilu je prostora za tri člane posadke in še za devet oseb.

Kot so sporočili s policije, bo čoln po svoji upokojitvi kmalu prevzel povsem drugačne naloge. "Postal bo del zbirke Muzeja slovenske policije in bo kot največji policijski eksponat za stalno razstavljen v Parku vojaške zgodovine Pivka," so še zapisali.

Minister Aleš Hojs je ob tem napovedal skorajšnjo pridobitev novega čolna.

Plovilo P-111 sodi med patruljno-reševalne ladje in je bilo izdelano leta 1994 v Italiji, slovesno pa so ga splavili junija naslednje leto. Kot je ob današnjem dogodku spomnil vodja sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Koper Tomaž Čehovin, se je zapletlo že pri izgradnji čolna, vendar je ta "vsa pričakovanja izpolnjeval, kljub občasnim tehničnim težavam, ki pa so jih velikokrat odpravili kar sami pomorci".

Poleg varovanja državne meje in suverenosti slovenskega morja kot temeljnega poslanstva pomorskih policistov so ti v vseh teh letih opravili tudi nešteto reševanj na morju, ko so policijske posadke tvegale tudi svoja življenja, je dodal Čehovin.

Kot so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi, policija sicer vseskozi opravlja zakonsko določene naloge na morju, večino pa opravi s ploviloma P-08 in P-16. Gre sicer za devetmetrska gumenjaka.