Sumljiva odločitev

Lukašenko zapira naftovod zaradi ''nenačrtovanih popravil''

M.M.
17. 11. 2021, 13.57
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 14.48
Deli članek:

Belorusija je pred nekaj trenutki napovedala zaprtje naftovoda, ki prenaša nafto iz Rusije v Evropsko unijo.

Reuters
Delavci na beloruskem naftovodu.

Belorusija je pred nekaj trenutki napovedala zaprtje naftovoda, ki prenaša nafto iz Rusije v Evropsko unijo. Naftovod bo zaradi domnevnih popravil »le začasno« zaprt. Popravila bodo skupaj trajala tri dni.

Novica, da se Belorusija trenutno loteva "popravil" naftovodov, tistih ki so pred dnevi grozili, da jih bodo zaprli, če Evropska unija nujno ne odpravi sankcij proti Minsku, skorajda ne more biti zgolj naključje. Belorusija je sporočila, da so na odcepu naftovoda potrebna "nenačrtovana popravila".

Gre za plinovod, ki se začne v Almetyevsku v ruskem Tatarstanu in po katerem plin vodi iz zahodne Sibirije, Urala in Kaspijskega morja do beloruskega mesta Mozir, kjer je razdeljen na severni in južni krak. Severna veja prečka preostali del Belorusije, nato Poljsko in Švedsko do Nemčije. Južni krak poteka proti jugu skozi Ukrajino in je povezan tudi s plinovodom Odessa-Brody. V Užgorodu je plinovod razdeljen na cevovode na Slovaško in Madžarsko. Proga skozi Slovaško je ponovno razdeljena pri Bratislavi: en krak vodi v severozahodni smeri proti Češki, drugi pa proti jugu proti Madžarski.

Pred tem je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko zaradi migrantske krize na meji s Poljsko zagrozil Evropi s prenehanjem plinskih tokov, za kar je krivil Evropsko unijo.

EU in Nato Lukašenka obtožujeta, da uporablja migrante kot orožje za pritisk na Zahod s pošiljanjem ljudi, ki bežijo z Bližnjega vzhoda v Minsk, nato pa na meje Poljske in baltskih držav. Bruselj je napovedal sankcije zaradi razmer z migranti na poljsko-beloruski meji.