Boj za prevlado v Gen-I

Robertu Golobu se je iztekel mandat, novega predsednika uprave pa niso izbrali! Na potezi je sodišče

G.G.
17. 11. 2021, 13.05
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 14.31
Deli članek:

V dneh, ko poteka boj za nadzor v energetiki in na nitki visi položaj predsednika uprave GEN-I Roberta Goloba, z zanimanjem spremljamo njegovo izjavo.

Bobo
Robert Golob ostaja v Gen-I, a ne kot predsednik uprave.
"Martin Novšak je izjemen strokovnjak in izjemen človek. A za vodenje zelene transformacije Slovenije v naslednjih 10 letih nekdo, ki je izrazito usmerjen v eno tehnologijo, v tem primeru jedrsko, morda ni najbolj primeren kandidat," je ocenil Golob in dodal, da je tak način kadrovanja "neresen".

Mandat na čelu družbe se je Robertu Golobu danes iztekel. Ker se družbeniki niso uspeli uskladiti in dogovor na skupščini ni bil dosežen, bo o upravi določalo sodišče.  Golob upa, da bo sodišče odločilo čim prej, v tednu ali dveh, sicer pa je dodal, da delovanje družbe poteka nemoteno. Možno je tudi, da v naslednjih dneh lastniki pridejo do rešitve. Golob ostaja v podjetju, ukvarjal se bo z mednarodnim trgovanjem in tudi odnosih z javnostmi, o odhodu v politiko pa ne razmišlja.

Golob je povedal, da je bila včeraj na nadzornem svetu Gen Energije predstavitev uprave pod njegovim vodstvo zavrnjena. Ob polnoči pa so iznenada nadzorniki predsednika Gen Energije Martina Novšaka seznanili, da je on kandidat in da mora kandidirati. Ta predlog na današnji skupščini ni bil potrjen.

Golob je prejšnji teden ostal brez soglasja za nov mandata na čelu Gen-I, ki ima dva lastnika: 50 odstotkov je v lasti Gen Energije, 50 odstotkov pa v lasti družbe Gen-EL. O imenovanju uprave odloča skupščina soglasno, v nasprotnem primeru predlog ni sprejet. To se je prejšnji teden že zgodilo. Nadzorniki Gen Energije so poslovodstvu družbe z Novšakom na čelu naložili, naj na skupščini za predsednika in člana uprave predlaga Jureta Sokliča, ki je blizu NSi, in Davorina Dimiča. Ker se Gen-EL s predlogom Gen Energije ni strinjal, kandidata nista dobila podpore.

Interes je ogromen

Golob se je dotaknil tudi postopka nameravane prodaje deleža Gen-I v družbi Gen-EL. Nezavezujoče ponudbe prihajajo, "interes je ogromen", je ocenil. Ponudbo je v začetku tedna poslala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in čeprav Golob o številkah ni želel govoriti, je ocenil, da ponudba EBRD sega "skozi streho".

je dejal Golob.

Napovedal je še, da bo predvidoma do konca prihodnjega leta lastnikom posredovano poročilo z interesenti in finančnimi ponudbami. Na koncu bo odločitev o morebitni prodaji v rokah lastnikov, je spomnil.