Nadzor spoštovanja ukrepov

Zdravstvenim inšpektorjem v ljubljanskih Mostah na vozilu prerezali pnevmatike

S.R.
17. 11. 2021, 11.35
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 11.35
Deli članek:

Po navedbah inšpektorice Deane Potze inšpektorjev to ne bo ustavilo.

STA
Deana Potza je pojasnila, da inšpektorji večinoma le opozarjajo, a se število izrečenih kazni povečuje.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata, ki je na današnji novinarski konferenci predstavila izkupiček inšpekcijskih služb v tednu od 8. do 14. novembra, je znova poudarila, da so inšpektorji večinoma izdajali le opozorila, saj njihov osnovni namen ni kaznovanje. Se pa po njenih navedbah iz tedna v teden povečuje tudi število izrečenih kazni, saj te večinoma izrečejo tistim, ki kršitev ne odpravijo. Inšpektorji se v tem obdobju ukvarjajo predvsem z nadzorom pregledovanja pogoja PCT, v navedenem tednu pa so nadzor opravili v več kot 5900 objektih in nad več kot 25.000 osebami. Največ kršitev, povezanih s pogojem PCT, so sicer zaznali v trgovini in gostinstvu.

Inšpektorica Potza je izpostavila še, da so zaznali 14 kršitev karantene, kar je po njenih navedbah »v trenutni epidemiološki situaciji zaskrbljujoče.« Zaskrbljujoč pa je tudi incident, s katerim so se inšpektorji konec tedna srečali na območju ljubljanske četrtne skupnosti Moste. Uslužbencem zdravstvenega inšpektorata je namreč tam na službenem vozilu neznanec prerezal pnevmatike. Dogodek so prijavili policiji, a, kot je poudarila Potza, »inšpekcijskih nadzorov zato ne bo nič manj.«

Potza je še dodala, da so postopki, povezani z domnevnim cepljenjem mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi, še vedno v teku, zato ni mogoče napovedati, kdaj bodo znani izsledki. Enako velja v primeru nadzora nad osebami, ki se na podlagi pozitivnega rezultata hitrega testiranja nato niso zglasile tudi na potrditvenem PCR testiranju.