Rekord dnevno okuženih

Kljub režimu PC so v Avstriji razmere kritične

G.G.
17. 11. 2021, 10.12
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 10.15
Deli članek:

V Avstriji niti pogoj PC (preboleli, cepljeni, v Sloveniji smo šele pri PCT, ki je po umovanju ministra Počivalška povsem dovolj), ki je v veljavi več tednov, ni prinesel želenega rezultata. Število okuženih s koronavirusom še naprej raste.

Reuters
Na Dunaju pred trgovinami z oblačili covidna potrdila preverja tudi policija.

V torek so s PCR testi zaznali 14.416 pozitivnih na koronavirus. To je za dobrih 3000 več kot v torek prejšnji teden, je pa tudi dnevni rekord od začetka epidemije marca lani. Dramatično rastejo tudi številke v bolnišnicah. Zaradi covida je hospitaliziranih 2568 ljudi, od tega jih je na intenzivnih oddelkih 458 (17 dodatnih v sredo). V zadnjih 24 urah je zaradi ali z boleznijo covid-19 umrlo 41 ljudi. Epidemiološke razmere v Avstrije so torej podobne situaciji v Sloveniji, na Češkem (tudi dnevni rekord okuženih, 22.479), Hrvaškem, Madžarskem in delu Nemčije.

Politika v Avstriji ni enota (kot se predstavlja v nekaterih slovenskih medijih) glede ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Minister za zdravje iz vrst Zelenih Wolfgang Mückstein bi rad v zaprl družbeno življenje, tudi za cepljene, čemur pa nasprotuje kancler Alexander Schallenberg iz Ljudske stranke.

Zdravstvena stroka je enotna. Pred zlomom zdravstvenega sistema je edino pravo orožje cepljenje, v Avstriji pa je polna precepljenost šele pri 64 odstotkih. Do zaželene 80-odstotne precepljenosti (ali dodatne naravne prekuženosti) pa je nujno upoštevanje režima PC, nošenje mask tipa FFP2, hitro testiranje, delo od doma, zračenje in distanca med ljudmi. Ali kot se je kar nekoliko srhljivo izrazila virologinja Dortheea von Laer v pogovoru na nacionalni televiziji ORF: "Čez šest mesecev se bo pravilo 3G (geimpft, genesen, getestet, v slovenščini cepljeni, preboleli, testirani) spremenilo v: cepljeni, preboleli ali umrli (geimpft, genesen oder gestorben)."