Pogoj PC

Vse več se jih odloča za zapiranje javnega življenja za necepljene

S.R.
17. 11. 2021, 08.23
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 08.30
Deli članek:

Po Berlinu ukrepe po vzoru Avstrije, ki je z obveznim izpolnjevanjem pogoja PC za necepljene zaprla javno življenje, uvajajo tudi v drugih nemških zveznih deželah. Tudi v Nemčiji namreč v zadnjih tednih po številu novookuženih beležijo rekordne številke.

Reuters
Opozorilo na obveznost izpolnjevanja pogoja PC v eni od berlinskih restavracij.

V nemški prestolnici so novi, precej strožji ukrepi v veljavo stopili že v ponedeljek. Necepljenim so omejili predvsem dostop do lokalov, gledališč, muzejev, frizerjev in nekaterih drugih storitev, kjer je v veljavo stopil pogoj PC. Včeraj so se za podoben korak odločili tudi v zvezni deželi Saška na vzhodu Nemčije, kjer po poročanju nemških medijev kar 85 odstotkov postelj na enotah za intenzivno nego zasedajo covidni bolniki. V vseh prodajalnah z nenujnimi potrebščinami, gostinskih obratih in nekaterih storitvah uvajajo pogoj PC, pri čemer so že napovedali, da bodo v primeru nadaljnje rasti novih primerov okužbe tudi od tistih, ki pogoj PC izpolnjujejo, zahtevali testiranje. O podobnih ukrepih razmišljajo tudi v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, kjer naj bi necepljenim omejili dostop do vseh nenujnih dejavnosti, vključno z gostinskimi obrati, nogometnimi tekmami in božičnimi tržnicami. Za vstop na prireditve med decembrskimi prazniki se bo poleg pogoja PC predvidoma treba izkazati tudi z negativnim izvidom testiranja.

Ne gre brez težav

Kot v Sloveniji, kjer je še zaenkrat še vedno v veljavi pogoj PCT, se tudi v Berlinu srečujejo s pomanjkanjem inšpektorjev in javnih uslužbencev, ki bi preverjanje pogoja nadzorovali.

A kot se je izkazalo v Berlinu, ki je na tem področju v Nemčiji zaoral ledino, uvedba strožjih pogojev za necepljene nepresenetljivo ne poteka brez težav. Kot poroča javna radiotelevizija Deutsche Welle, je v restavracijah in lokalih preverjanje pogoja PC precej stihijsko, večina gostinskih obratov na obveznost sicer opozarja z napisi pred vhodom, a v resnici pogoja ne preverjajo v vseh. Nekateri gostinski obrati so se na drugi strani raje odločili, da v tem času sploh ne bodo obratovali. »Zaprti zaradi pogoja PC! Tukaj ste vsi dobrodošli in nikogar ne pustimo pred vrati,« naj bi denimo pisalo na eni od zaprtih restavracij. Obstajajo tudi primeri, ko so gostinci nove ukrepe pozdravili. »Mislim, da je nekaterim gostom in tudi osebju odleglo. Glede na hitrost širjenja okužbe pogoj PC, ki je nadomestil PCT, za mnoge pomeni dodatno raven varnosti,« je denimo pojasnila neka natakarica.

Številni necepljeni so se medtem na ukrepe odzvali z jezo, pri čemer je bil odziv nekaterih tako imenovanih korona skeptikov milo rečeno neokusen. Na oknih nekaterih gostinski obratov, v katerih spoštujejo ukrepe zveznih oblasti, so se pojavile rumene Davidove zvezde, kot so jih morali v času tretjega rajha na oblekah v koncentracijskih taboriščih nositi Judje. Doma izdelane papirnate zvezde naj bi krasil napis: »zdravi, testirani ljudje tukaj niso dobrodošli.« Lastniki poročajo tudi o tem, da jim osebe, ki jih na vhodu zaradi neizpolnjevanja pogoja PC zavrnejo, na spletu pogosto nagradijo z zelo negativno oceno in komentarji.