Samotestiranje

Če otrok pisno soglasje zgolj pozabi, ga starš lahko da tudi ustno

S.R./STA
17. 11. 2021, 06.06
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 06.21
Deli članek:

Danes v veljavo stopa ukrep, ki mu sicer nasprotujejo nekateri starši in zaradi katerega so ravnatelji izpostavljeni številnim pritiskom.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Trikrat tedensko obvezno testiranje v šolah za vse učence in dijake je po navedbah odločevalec še eden zadnjih branikov pred uvedbo šolanja na daljavo, a se okoli ukrepa dviga veliko prahu. Nasprotujejo mu zlasti nekateri starši, ki so na učitelje in ravnatelje naslovili tudi grožnje s tožbami in kazenskimi ovadbami, napovedujejo se tudi protesti. Šole so sicer včeraj prejele dodatna pojasnila ministrstva za izobraževanje, kako ravnati v primerih, če bi v šolo prišel otrok brez soglasja staršev za samotestiranje. V skladu z navodili naj mu šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev, starše pa naj pozove, da nemudoma pridejo ponj. Šola o tem obvesti tudi center za socialno delo. Če otrok pisno soglasje starša zgolj pozabi, pa ga starš lahko da tudi ustno.

Kot sta poudarila zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec, gre za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol. Kustečeva je pred sredinim začetkom samotestiranja vseh učencev v šolah v video nagovoru prosila, naj vsi pomagajo in zaupajo zdravstveni in pedagoški stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, še naprej obiskovali pouk v šolah.

Danes izjemoma s starši

Ravnatelji so ministrstvo sicer ponovno pozvali, naj se najmlajši samotestirajo v domačih okoljih, a ministrstvu predlogu ni sledilo. Lahko pa šola izjemoma dovoli sodelovanje staršev pri samotestiranju pri učencih prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja.

Samotestiranje je predvideno praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. V primeru pozitivnega testa mora ravnatelj o tem obvestiti starše učenca. Če je rezultat samotestiranja pozitiven, sošolci in učitelj do rezultata PCR-testa učenca normalno nadaljujejo s poukom, učenec pa mora biti do izvida testa v izolaciji.