»Dajmo se precepiti vsi odrasli«

Štrukelj: Zelo neodgovorno je, da dajemo vse breme covida na ramena otrok

S.R.
17. 11. 2021, 06.56
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 06.56
Deli članek:

Po navedbah Boruta Štruklja je ključno, da se precepimo vsi odrasli.

STA
Borut Štrukelj

Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo je na včerajšnjih Odmevih na TV Slovenija znova spregovoril o cepivih. Kot je še enkrat več poudaril, se »nekako še vedno učimo, saj je virus prvič med nami,« a hkrati izpostavil, da vedno verjamejo študijam, ki so neodvisne in vključujejo dovolj veliko število udeležencev, da so statistično relevantne. Tako po njegovih navedbah zadnji podatki kažejo, da je v primeru tretjega odmerka predvsem cepivo Pfizerja tisto, ki izjemno poveča odpornost proti obolevnosti in tudi morebitni hospitalizaciji, kar je v tem trenutku najpomembnejše. Poudaril je še, da ne glede na to, ali je bil posameznik s prvim in drugim odmerkom cepljen z vektorskimi cepivi (Janssen, AstraZeneca), v primeru tretjega odmerka vedno sledi mRNA cepivo (Pfizer, Moderna), s čimer ni nič narobe in je ta »kombinacija vedno dobra.«

Kdaj po tretji odmerek? Štrukelj je pojasnil, da v Evropski uniji glede tega, kdaj se cepiti s tretjim odmerkom, zaenkrat še ni enotnega mnenja, saj je Evropska agencija za zdravila (Ema) izdala precej splošno pravilo, režim cepljenja pa tako odrejajo agencije znotraj posameznih držav. Pri nas denimo velja, da je v primeru vektorskih cepiv Janssen in AstraZeneca poživitveni odmerek možen že po dveh mesecih.

Cepljenje otrok

Kar zadeva cepljenje otrok, je Štrukel poudaril, da ni niti epidemiolog niti infektolog, temveč farmacevt. »Jaz in moja skupina pravimo tako, dajmo se vsi odrasli precepiti in pustimo otroke nekako umaknjene. Zelo neodogovorno je, da dajemo vse breme covida in te pandemije na ramena otrok,« je dejal in dodal, da v primeru, če bi bili v Sloveniji precepljeni tako kot so v Izraelu, na Portugalskem in v skandinavskih državah, mogoče ne bi bilo treba cepiti otrok pod 12 letom.

Izpostavil je še, da o morebitnih dolgoročnih posledicah cepljenja otrok še ne vemo veliko, da pa se glede na študije v Izraelu, z vidika cepljenja pionirski državi, kaže, da lahko dobijo otroci, zlasti fantje, stari med 10 in 15 let, vnetje osrčnika. Gre za izjemno redek neželen učinek, »a ta nevarnost kljub temu ostaja.« Pri dekletih je po navedbah Štruklja verjetnost nekoliko nižja.