Konoplja

Legalizacija bi letno prinesla več kot štiri milijarde evrov

M.M.
17. 11. 2021, 08.49
Posodobljeno: 17. 11. 2021, 09.03
Deli članek:

Uporaba konoplje v medicinske namene je v Nemčiji zakonita od leta 2017.

Reuters
Slika je simbolična.

Legalizacija konoplje bi lahko Nemčiji prinesla letne davčne prihodke in prihranke do 4,7 milijarde evrov ter ustvarila 27.000 novih delovnih mest, je pokazala raziskava, saj se politiki skušajo dogovoriti o pravilih za nov sektor. Spodbudila bi tudi rastoči evropski trg, ki naj bi do leta 2025 ustvaril več kot tri milijarde evrov na leto.

Verjetno bodoči kancler Olaf Scholz in njegova levosredinska Socialdemokratska stranka Nemčije (SPD) se pogajata o trojni koaliciji z Zelenimi, okoljevarstveniki in Liberalno demokratsko stranko (FPD).

Pogajalci iz SPD, Zelenih in FDP še dodelujejo podrobnosti koalicijske pogodbe, vključno s pravili, po katerih bosta prodaja in uporaba rekreacijske konoplje v največjem evropskem gospodarstvu dovoljena in urejena, poroča Reuters.

Spodbuda za rastoči evropski trg

Študija Inštituta za konkurenco (DICE) na Univerzi Heinricha Heineja v Duesseldorfu, ki jo je naročilo nemško združenje za konopljo, je pokazala, da bi legalizacija konoplje povzročila dodatne davčne prihodke v višini 3,4 milijarde evrov na leto.

Hkrati bi lahko policiji in pravosodnemu sistemu prihranil 1,3 milijarde evrov letno ter ustvaril več deset tisoč delovnih mest v panogi.

Legalizacija konoplje v Nemčiji bi spodbudila rastoči evropski trg, ki naj bi do leta 2025 ustvaril več kot tri milijarde evrov na leto, v primerjavi s približno 400 milijoni evrov letos, je razvidno iz evropskega poročila o konoplji analitičnega podjetja Prohibition Partners.