Italija dodatno zaostrila

Pristojni bodo lahko v primeru suma na okužbo ustavljali vlake

S.R.
15. 11. 2021, 21.11
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 21.15
Deli članek:

Pri zahodnih sosedih od lanskoletne izkušnje z začetka epidemije, ko so naslovnice svetovnih medijev krasili predvsem prizori dogajanja v Bergamu, pri ukrepanju ne oklevajo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Italijanska vlada se je tudi tokrat odzvala zgodaj, saj se je število okužb podobno kot v večini evropskih držav začelo dvigovati tudi pri njih. Tako so danes posodobili pravila oziroma omejitve, povezane z evropskim digitalnim potrdilom, saj želijo po lastnih navedbah še pred božičem upočasniti rast števila okužb.

Minister za zdravje Roberto Speranza je danes popoldne potrdil nove omejitve, ki veljajo zlasti na področju javnega prevoza. Taksisti lahko denimo v avtomobilu prevažajo le dva potnika, v kolikor gre za osebi, ki nista iz istega gospodinjstva, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Sami taksisti morajo nositi najmanj kirurške maske, potniki pa ne smejo sedeti na sovoznikovemu sedežu.

Prav tako se, »kjer je to mogoče,« priporoča preverjanje covidnih potrdil še pred vstopom na vlak. Doslej je namreč veljalo, da je vlakovno osebje potrdila hkrati z vozovnicami preverjalo na vlaku. V kolikor bo obstajal sum, da je na potniškem vlaku prisotna okužena oseba, pa bodo lahko pristojni organi tak vlak nemudoma ustavili. Za kaj takega bo zadoščalo, da je na vlaku prisotna oseba, ki kaže simptome okužbe, prevoznik v železniškem prometu pa bo moral zadevni vlak pred ponovno uporabo dezinficirati.

Italijanska vlada naj bi medtem že pripravljala nove ukrepe, s katerimi naj bi predvidoma od decembra dodatno zaostrili pravila na področju preverjanja digitalnih covidnih potrdil oziroma pogoja PCT. Izpolnjevanje pogoja PCT se že zdaj zahteva na delovnih mestih, v notranjosti restavracij, pri nekaterih prostočasnih dejavnostih in v nekaterih oblikah javnega prevoza.