Migrantska kriza

Poljska Belorusijo obtožuje zbiranja migrantov na meji

M.M.
15. 11. 2021, 20.16
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 21.37
Deli članek:

Na poljsko-beloruski meji je 3500 migrantov, ki želijo vstopiti na Poljsko.

Reuters
Migranti na meji.

Situacija na meji med Poljsko in Belorusijo je že nekaj tednov med najbolj pomembnimi vprašanji s katerimi se poljska javnost ukvarja. V obmejnem območju mesta Sokółka bodo šole, po zadnjih informacijah, prešle na pouk na daljavo, da se otroci ne bi sami gibali v območju polnem migrantov. Danes so migranti spet poizkušali z beloruske strani preiti mejo. Po tem, ko jim je uspelo zrušiti ograjo, so se odpravili proti meji, a so se ustavili. Veliko je bilo policijskih vozil, ki so prišla v nekaj valovih. Bilo jih je več kot 30, med njimi tudi vodni top in preventivno tudi gasilsko vozilo. 

Poljske oblasti sporočajo, da so migranti ubrali novo taktiko. Zdaj se na pot v Poljsko ne odpravljajo na različnih mejnih prehodih v skupinah po 10, ampak naj bi se po navodilih beloruske policije namerno v veliki skupini zbirali na eni meji in tako želijo na silo prestopiti mejo.

Nevladne organizacije v gozdu na obmejnem območju v iskanjih naletijo na veliko število migrantov in prebežnikov, ki so podhlajeni in izčrpani, veliko jih tudi umre.

Policija je vrnila 60 ljudi, ki so sinoči prestopili belorusko mejo. To so večinoma državljani Iraka in Afganistana. Dva ruska novinarja sta bila aretirana na obmejnem območju, kjer še vedno veljajo izredne razmere, gibanje in poročanje pa nista dovoljena. Aretirali so tudi tri tihotapce ljudi, ki so poskušali nezakonito prepeljati okoli trideset migrantov.