Mirko Vasle

»V Sloveniji imate raj, a se tega ne zavedate«

Janja Ulaga
15. 11. 2021, 21.31
Deli članek:

Gost oddaje Slovenija brez meja je bil tokrat potomec slovenskih izseljencev v Argentini Mirko Vasle, ki se mudi v Sloveniji.

J.U.
Z Mirkom Vasletom se je pogovarjala Janja Ulaga.

Okence v Slovenijo je oddaja za Slovence v Argentini, katere urednik je že 34 let Mirko Vasle, starejši brat našega prvaka slovenske opere Juana Vasleta. Poleg urednikovanja se Mirko ukvarja tudi s prevajanjem in pisanjem knjig. Med drugim je izdal prvo knjigo o slovenski književnosti v španskem jeziku in večkrat predaval na filozofski fakulteti v Buenos Airesu. In tako kot Mirko v svojih radijskih oddajah odpira okence v Slovenijo, smo mi tokrat pogledali v Argentino.

Mirko je te dni v Sloveniji, kjer si vzame veliko časa tudi za predavanja na osnovnih in srednjih šolah. Tam se z mladimi pogovarja o življenju v Argentini in ohranjanju slovenskega jezika med slovenskimi izseljenci. »Pri nas doma smo vedno govorili slovensko, tudi moja hči se z vnukinjo pogovarja slovensko, celo naš pes razume samo slovensko, ampak tako ni v vseh družinah,« je Janji zaupal Mirko, ki se v teh dneh veseli še srečanja s predsednikom ter seveda s svojimi sorodniki in prijatelji.