Svarilo

Razmišljajo, da bi necepljenim prepovedali vstop v lokale, restavracije in telovadnice

S.R.
10. 9. 2021, 19.25
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 19.25
Deli članek:

Avstrijska vlada bi se za tako drastičen ukrep odločila, če bi se izdatno poslabšalo stanje na enotah za intentivno nego.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zaenkrat so z ukrepom, v skladu s katerim bi uvedli prepoved vstopa v lokale, restavracije in telovadnice za vse necepljene osebe, zgolj zapretili in ga navedli kot možnost v primeru dramatičnega poslabšanja razmer.

Kot poroča avstrijski časnik Kleinezeitung, je možnost novih omejitev že napovedal avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. To bi se zgodilo, če bi zasedenost postelj na enotah za intenzivno nego presegla 25 odstotkov, kar bi glede na kapacitete znašalo 500 postelj.

V skladu s trenutnimi pravili je vstop v gostinske obrate in telovadnice dovoljen osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje), v primeru dodatne zaostritve pa bi iz pogojev črtali testiranje. Tako bi bil dostop dovoljen samo tistim, ki so covid-19 preboleli oziroma so polno cepljeni.

Kaj so že sprejeli?

V Avstriji bodo sicer s 15. septembrom uvedli nekaj strožjih ukrepov, ki bodo usmerjeni predvsem v necepljene. O njihovem načrtu v petih stopnjah smo že poročali, nekateri strokovnjaki pa po poročanju radiotelevizije ORF opozarjajo, da bo ukrepanje po korakih morda prepočasno, da bi lahko četrti val epidemije sars-cov-2 pravočasno ustavili. Stefan Thuner, vodja dunajske raziskovalne organizacije Complexity Science Hub Vienna, je situacijo denimo primerjal z »avtomobilom, ki se približuje steni in začne zavirati prepozno.«

Avstrijska vlada je sicer jasno poudarila, da novega zapiranja družbe ne bo, bodo pa na udaru predvsem tisti, ki se ne želijo cepiti. V skladu z načrtom se v primeru, ko bo več kot sedem dni zapored na enotah za intenzivno nego vztrajala več kot 15-odstotna zasedenost postelj, necepljenim, ki prav tako niso prebolevniki, prepove vstop v nočne klube in na večje prireditve z več kot 500 udeleženci. Tako ne bo več zadoščalo potrdilo o negativnem hitrem testu ali PCR testu.

V primeru več kot 20-odstotne zasedenosti intenzivnih postelj v sedmih zaporednih dnevih pa potrdilo o negativnem hitrem testu ne bo več veljalo kot dovolilnica za vstop v lokale, restavracije, telovadnice, frizerske salone in druge prostore, kjer zdaj velja pogoj PCT. Vanje bodo lahko vstopali le še cepljeni, prebolevniki in tisti, ki se lahko izkažejo z negativnim PCR testom.