Zaostritev v stranki upokojencev

Trojica Desusovih poslancev na izhodnih vratih?

S.R.
10. 9. 2021, 16.39
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 19.28
Deli članek:

Klavzura Desusa svetu stranke predlaga, naj trojico neposlušnih poslancev, ki so Desusovi poslanci le še na papirju, pozove k odstopu.

STA
Franc Jurša in njegov strankarski kolega Branko Simonovič.

Medtem ko je Jurša svojo udeležbo zaradi osebnih razlogov danes opravičil, sta bila na klavzuri prisotna Hršak in Simonovič, ki pa po zaključku nista dajala izjav.

O možnosti, da bi na današnji klavzuri stranke Desus, ki poteka dan pred praznovanjem tridesete obletnice obstoja te stranke, predlagali izključitev neposlušnih poslancev Franca Jurše, Ivana Hršaka in Branka Simonoviča, smo že poročali. Po naših informacijah naj bi to možnost zagovarjalo kar nekaj članov stranke, saj da trojica "glasuje zgolj za lastne interese." S to potezo, ki se je kot kaže danes tudi uresničila, želijo vsaj za silo popraviti sloves stranke.

Po zadnjih informacijah je klavzura Desus svetu stranke danes predlagala, naj poslance pozove k odstopu, ob tem je predlagala zamenjavo z nadomestnimi poslanci, sicer naj bi bil pod vprašajem tudi položaj najnovejšega predsednika stranke Ljuba Jasniča. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je to po približno šesturni razpravi v izjavi za javnost potrdil tudi Jasnič. Svet stranke bo o sklepu predvidoma odločal prihodnji četrtek. Če ga bodo podprli, a jih poslanci, ki so že dlje časa Desusovi le še na papirju, ne bodo uslišali in odstopili, Jasnič ne izključuje tudi svojega odstopa. Enako velja v primeru, če svet stranke sklepa ne bo podprl.

Poziv sveta stranke poslancev ne obvezuje k odstopu, se bo pa DeSUS, če ne bodo sledili sklepom organov stranke, odpovedala kakršni koli razpravi oziroma kontaktu s poslanci, je napovedal Jasnič. "Stranka se odpoveduje njihovim uslugam, oni pa delujejo naprej," je dodal po poročanju STA. Priznava sicer, da stranki ne bo lahko, če se poti s poslanci razidejo, saj bo v prvi vrsti izgubila ljudi, ki v DZ predstavljajo stališča stranke.

Jasnič je po dolgotrajni razpravi, na kateri so obravnavali tudi aktualne zakonodajne predloge,še pojasnil, da so v stranki enotni, da zakonov o demografskem skladu, zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in dolgotrajni oskrbi v Desusu v taki obliki ne podpirajo.

Prestopi v SAB

Vroča juha, katere glavna začimba so ravno trije poslanci Jurša, Hršak in Simonovič, se v Desusu kuha že dlje časa, v zadnjem času pa je končno zavrela. Tako se je v zadnjih dneh zgodil pravi eksodus članov stranke, ki so prestopili v stranko SAB pod vodstovm Alenke Bratušek. Šlo naj bi za približno 250 prestopnikov iz kar petih lokalnih odborov, in sicer v Velenju, Brezovici, Šoštanju, Logatcu in Kočevju.

Jasnič se je danes tudi javno opravičil za četrtkovo besede ob odhodu več članov, ko je dogajanje pospremil z ocenami, da gre za klovne in cirkus. "Očitno sem bil narobe razumljen. Ljudje namreč mislijo, da sem vse imenoval za klovne. Nisem in opravičujem se vsem tistim, ki mislijo, da je opazka letela na njih. Zame so člani stranke, bivši in sedanji, tako kot vsi člani drugih strank, predvsem ljudje z dobrimi in slabimi stvarmi," je dejal po poročanju STA. Ravnanje predvsem vodstva SAB pa je danes sicer označil za neodkrito in nepošteno.