Kako pripravljeni so na jesenski val

Ptujsko bolnišnico je zapustilo 32 medicinskih sester

Luka Tetičkovič
10. 9. 2021, 18.00
Deli članek:

Vodstvo zagotavlja, da jim je vsaj polovico odliva že uspelo nadomestiti. Na jesenski val so pripravljeni v skladu z nacionalno strategijo. Glede na številke bi na Ptuj prvi bolniki začeli prihajati že konec naslednjega tedna.

Štajerski tednik
Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Včeraj smo z 269 hospitaliziranimi prešli v tretjo fazo strategije za zdravljenje covidnih bolnikov, ki jo je pred dvema tednoma pripravila svetovalna skupina za covid-19. Naslednja, druga faza začne veljati, ko bo v bolnišnicah 500 do 700 bolnikov. Takrat jih bodo začeli sprejemati v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. To bi se lahko zgodilo že konec prihodnjega tedna.

STA
Anica Užmah, direktorica Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj

V Splošni bolnišnici Ptuj (SB Ptuj) zagotavljajo, da so na jesenski val dobro pripravljeni. Preverjali smo navedbe, da so v bolnišnici zaradi neuporabe že porušili začasno zgrajen oddelek za covid-19. »V bolnišnici organiziramo delo racionalno in ekonomično, s ciljem oskrbeti čim več bolnikov, ki potrebujejo zdravniško pomoč, in temu cilju tudi prilagajamo organizacijo dela in prostorske ter opremske zmogljivosti,« nam je odgovorila Anica Užmah, direktorica SB Ptuj.

Zaradi pretiranega stresa odšlo nekaj sester

Morda je bolj ključna od vprašanja prostorov in opreme pri tem razpoložljivost primerno usposobljenega osebja. Užmahova miri, da je fluktuacija kadra stalen proces in se odhode medicinskih tehnikov trudijo nadomestiti z novimi. V zadnjem letu so v SB Ptuj izgubili kar 32 medicinskih sester. Polovica se jih je upokojila, od tega je bilo 13 srednjih medicinskih sester in tri diplomirane. Sporazumno je delovno razmerje odpovedalo osem srednjih medicinskih sester in osem diplomiranih medicinskih sester. V bolnišnici jim je uspelo nadomestiti samo polovico tega odliva. Največ sester je bilo zaposlenih na enoti intenzivne terapije, po poročanju lokalnega portala Ptuj Info pa so delo zapustile zaradi pretiranega stresa.

Izgube pokrivajo s študenti tretjih letnikov

»Težave imamo z nadomeščanjem dolgotrajnih bolniških oziroma porodniških odsotnosti. Nekaj jih pokrivamo s študenti tretjih letnikov, ki pišejo diplomsko delo,« nam je na vprašanja odgovorila Natalija Galinec, pomočnica direktorice za zdravstveno nego v SB Ptuj. Trenutno v SB Ptuj iščejo še sedem diplomiranih sester in eno babico; kot smo izvedeli iz notranjih virov bolnišnice, pa med mladimi ni velikega zanimanja za delo v tej ustanovi, saj naj bi jih odvračali slabi notranji odnosi.

So se covidni dodatki delili pravično?

Poleg tega naj bi na oddelkih prihajalo do precejšnjih trenj zaradi razlik v plačah in pri deljenju dodatka za delo v rizičnih razmerah, torej covidnega dodatka. »Pravna podlaga za covidne dodatke je enaka za zdravnike in medicinske sestre. Višina je določena v odstotku od urne postavke. Absolutni znesek posameznika je odvisen od osnovne plače zaposlenega in opravljenih ur,« odgovarja Užmahova.Do konkretnih številk, kako se je delil covidni dodatek, bomo prišli v nekaj tednih, ko se zaključi rok prošnje za dostop do informacije javnega značaja, ki smo jo med ostalimi splošnimi bolnišnicami naslovili tudi na SB Ptuj.