Vse več primerov

V Franciji preplah zaradi zelo nalezljive ptičje gripe

S.R.
10. 9. 2021, 17.47
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 17.51
Deli članek:

Na severovzhodu Francije so med perutnino dvoriščne reje odkrili posebej nevarno obliko virusa ptičje gripe, zaradi česar so oblasti danes izdale posebno opozorilo.

Reuters
Race na eni od kmetij v francoskem departmaju Landes leta 2017.

Zelo nalezljiva različica virusa aviarne influence H5N8 je prisotna tudi v Belgiji in Luksemburgu, ta teden pa so jo odkrili med racami, goskami, purani in golobi na kmetiji v departmaju Ardennes.

Po navedbah ministrstva za kmetijstvo so vse živali preventivno zaklali. »Zdravstvene razmere, povezane z zelo nalezljivo aviarno influenzo, so zaskrbljujoče. Od 1. avgusta je bilo med prostoživečimi pticami in pticami v ujetništvu v Evropi odkritih že 25 primerov,« so še pojasnili.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da so dva primera prejšnji teden zabeležili v Belgiji, enega pri nekem trgovcu, drugega v domači reji. Enega so zabeležili tudi v Luksemburgu, ki pa je bil povezan s primerom pri trgovcu v Belgiji.

Stopnjo nevarnost so zdaj dvignili na »zmerno,« kar pomeni, da se na nekaterih območjih perutnina ne bo smela več gibati na prostem, temveč bodo morali kmetje živali zapreti v zaprte prostore.

Na jugozahodu Francije, v regiji, znani po vzreji rac, so morali lansko zimo izločiti ali zaklati približno tri milijone ptic, potem ko se je virus s prostoživečih ptic prenesel na perutnino.