Prejela cepivo iz umaknjenih serij

Na Japonskem po cepljenju z Moderno umrli dve osebi, preiskava je v teku

S.R.
28. 8. 2021, 15.52
Posodobljeno: 28. 8. 2021, 15.54
Deli članek:

Za kakršne koli zaključke je še prezgodaj, treba bo počakati na izsledke uradne preiskave.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Pred dnevi smo poročali, da se je ameriško biotehnološko podjetje Moderna skupaj z japonsko partnersko družbo Takeda Pharmaceutical v četrtek odločilo za umik treh serij svojega cepiva proti covidu-19, saj je obstajalo tveganje kontaminacije. Skupaj je šlo za kar 1,63 milijona odmerkov cepiva, ki je na Japonsko prispelo iz enega njihovih proizvodnih obratov v Španiji. Kontaminacijo s »tujki« oziroma tujimi delci so zaznali v nekaj vialah cepiva iz ene serije, a so v Moderni poleg te serije »iz velike previdnosti« začasno zadržali še dve seriji cepiva.

V primeru odmerkov, ki so jih že uporabili, sprva ni bilo nobenih poročil o morebitnih zdravstvenih posledicah, zdaj pa poročajo o dveh smrtih pri ljudeh, ki so to cepivo, ki bi lahko bilo kontaminirano, prejeli. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, sta osebi prejeli cepivo iz ene teh serij, ki so jih pozneje umaknili, kar je danes potrdilo tudi japonsko ministrstvo za zdravje. Gre za dva moška v tridesetih letih, ki sta umrla nekaj dni po cepljenju. Vzroka smrti sicer še preiskujejo, po navedbah ministrstva za zdravje pa zaenkrat ni dokazov, da bi bila odmerka, s katerima sta bili cepljena, kontaminirana.

Preiskava je v teku

Kot so v današnji skupni izjavi za javnost zapisali pri Moderni in družbi Takeda, »v tem trenutku še nimamo nobenih dokazov, da sta smrti posledica Moderninega cepiva proti covidu-19. Pomembno je, da se izvede uradna preiskava in ugotovi, ali obstaja kakršna koli povezava.« Ob tem so pojasnili, da zaenkrat niso ugotovili nobenih težav z varnostjo ali učinkovitostjo cepiva, cepljenje s tremi serijami pa so ustavili zgolj iz previdnosti. »Gre za tragičen dogodek, izguba življenja je nekaj, kar jemljemo zelo resno. Svojcem žrtev izrekamo iskrene sožalje,« so še zapisali ter dodali, da tako distributer Takeda kot proizvajalec Moderna sodelujeta preiskavi japonskega ministrstva za zdravje. Poudarili so še, da je nujna hitra in transparentna preiskava ter da bodo o ugotovitvah in novih informacijah obvestili javnost.

Viale poslane na analizo

Še vedno sicer ni povsem znano, za kakšno kontaminacijo v posameznih vialah je šlo oziroma kakšni »tuji delci« so se znašli v nekaterih odmerkih cepiva. Po poročanju japonske javne radiotelevizije NHK naj bi šlo za kovinske delce. Pri Moderni so glede teh poročil opozorili, da rezultati niso dokončni in da je treba počakati na izsledke uradne preiskave. Viale so poslali na analizo v kvalificiran laboratorij, prve ugotovitve pa bodo predvidoma znane na začetku tedna. Spomnili so še, da je bilo doslej uporabljenih že več kot 200 milijonov odmerkov njihovega cepiva v skupno 45 državah, njihovo cepivo pa je ključen del globalnega boja proti covidu-19.

Da je za kakršne koli povezave med cepivom in obema primeroma smrti še prezgodaj, je danes poudarila tudi Fumie Sakamoto, vodja oddelka za obvladovanje okužb v tokijski mednarodni bolnišnici St. Luke's. »Morda gre zgolj za časovno sovpadanje cepljenja in smrti. Preveliko stvari še ne vemo, da bi lahko v teh dveh primerih delali kakršne koli zaključke,« je pojasnila za Reuters. Sicer pa so neželeni učinki v primeru cepiva Moderne na Japonskem zelo redki, o njih pa po podatkih tiskovnega agencije poroča 0,01 odstotka oseb, ki so prejele cepivo. S cepljenjem s cepivom Moderne naj bi časovno sovpadalo 11 smrti, a preiskave niso pokazale, da bi med cepljenjem in smrtjo obstajala povezava.