Slovenija

Janša napovedal, kdaj bo mogoče tudi v Sloveniji odpraviti vse omejitve

S.R.
28. 8. 2021, 10.13
Posodobljeno: 28. 8. 2021, 10.17
Deli članek:

V boju z epidemijo sars-cov-2, zlasti v času delta različice, je ključna precepljenost, kar je razvidno tudi iz dogajanja v drugih državah.

Reuters
Janez Janša

Spomnimo, na Danskem so včeraj napovedali, da bodo 10. septembra odpravili vse omejitve, ki so jih uvedli zaradi pandemije covida-19. Kot je pojasnil njihov minister za zdravje Magnus Heunicke, je »epidemija pod nadzorom, imamo rekordno stopnjo cepljenja. Zato lahko 10. septembra odpravimo posebne ukrepe, ki smo jih morali uvesti v boju proti covidu-19.« Na Danskem, eni prvih držav, ki je marca lani uvedla delno zaprtje države, tudi sicer pa so imeli v zimskem delu pandemije enega strožjih režimo, je namreč proti covidu-19 precepljenih že več kot 70 odstotkov prebivalcev.

Že aprila so uvedli tako imenovani koronski potni list, ki je imetnikom omogočal vstop v restavracije, kinodvorane, telovadnice in frizerske salone, z ukinitvijo ukrepov pa bodo ukinili tudi ta pogoj.

Na dogajanje na Danskem se je včeraj zvečer, kot je zanj značilno, prek družabnih omrežij odzval tudi slovenski premier Janez Janša. Kot je navedel, bomo lahko, ko bomo dosegli 70-odstotno precepljenost,podobno kot na Danskem in v Združenem kraljestvu »vse omejitve, vključno s PCT pravilom,« odpravili tudi v Sloveniji. »Vsak, ki na ta način zavaruje svoje in zdravje drugih, naredi pomemben korak k življenju brez omejitev,« je še zapisal.