Razmere v Afganistanu

FOTO: Sodelavec Slovenske vojske z družino prek Kabula ne more več, na meji s Pakistanom rekordno število beguncev ...

S.R.
28. 8. 2021, 09.11
Posodobljeno: 28. 8. 2021, 16.40
Deli članek:

Evakuacija Afganistancev ter tujih državljanov in vojakov, ki se še vedno zadržujejo v Afganistanu, je prešla v zadnjo fazo. Pojavile so se nove grožnje terorističnega napada.

Reuters
Razmere na letališču Hamid Karzai ostajajo napete.

Evakuacijo civilistov iz Afganistana danes končuje tudi Združeno kraljestvo, ki je od 13. avgusta iz Kabula evakuiralo 14.543 ljudi. Po zadnjem evakuacijskem letu se bodo iz države umaknili tudi britanski vojaki. Evakuacijske lete iz Afganistana so v petek končale tudi Francija, Španija in Italija. Že v četrtek sta enako storili Nemčija in Kanada.

Številne države so z evakuacijskimi leti zaključile že včeraj, Kabul pa bodo zadnji zapustili ameriški vojaki. Po zadnjih podatkih naj bi jih tam ostalo še nekaj manj kot 4000. Stanje na širšem območju letališča Hamid Karzai ostaja napeto, kot vse zadnje dneve je tam tudi danes videti nepregledne množice obupanih Afganistancev, ki se želijo prebiti na varno in ki jim tudi četrtkov teroristični napad ni vzel poguma. Obveščevalne službe so medtem izdale nova opozorila pred morebitnimi napadi, dele letališča pa naj bi nadzorovali tudi Talibani, s katerimi zaradi varnosti zdaj tesneje sodeluje tudi ameriška vojska.

Prek letališča v Kabulu ni več mogoče

Iz slovenskega ministrstva za obrambo so medtem sporočili, da po uspešni evakuaciji prve družine afganistanskega sodelavca Slovenske vojske, ki je bila izvedena konec prejšnjega tedna, evakuacija druge družine še poteka. Še naprej si prizadevajo, da bi na varno pomagali tudi družini drugega sodelavca, a to po več poskusih, da »bi družino varno prepeljali na kabulsko letališče, v luči zaostrenih varnostnih razmer ob nedavnem terorističnem napadu na letališče žal ni več mogoče.«

»Ob upoštevanju odločitev lokalnega sodelavca Slovenske vojske in njegove družine glede drugih možnosti umika iz Afganistana, mu bo Ministrstvo za obrambo še naprej pomagalo, da bi se vsi člani družine varno umaknili iz Afganistana in nato v Republiko Slovenijo, ki jim je že zagotovila pravni status za prihod in bivanje v naši državi,« so še zapisali v izjavi za javnost.

Reuters
Evakuacija iz Kabula se nadaljuje.

Nočni napad ameriške vojske

Kot je znano, je odgovornost za četrkovo grozo, v kateri je umrlo 92 ljudi, po poročanju nekaterih medijev celo do 170, prevzela podružnica Islamske države v Afganistanu ISKP, iz Pentagona pa so sporočili, da so v provinci Nangarhar na vzhodu države izvedli napad z brezpilotnimi letali. Njihova tarča je bil eden od domnevnih organizatorjev oziroma »načrtovalcev« terorističnega napada. »Prve informacije kažejo, da smo ga ubili. Podatkih o morebitnih žrtvah med civilisti ni,« so pojasnili v izjavi za javnost. Tiskovna agencija Reuters poroča, da naj bi z brezpislotnim letalom zadeli avtomobil, v katerem sta sedeli dve osebi, zadevni džihadist in še en pripadnik Islamske države. Oba naj bi v napadu, ki se je zgodil ob približno polnoči, umrla. Kot je pojasnil eden od talibanskih poveljnikov, so v povezavi s četrtkovim napadom tudi sami aretirali nekatere pripadnike ISIS-K, ki jih zdaj zaslišujejo.

Reuters
Na meji s Pakistanom beležijo rekordno število obupanih ljudi, ki bežijo iz Afganistana.

Veliko tveganje

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da bodo zadnji dnevi evakuacije verjetno najbolj nevarni v celotni operaciji. Ameriško veleposlaništvo v Afganistanu je v jutranjih urah ameriškim državljanom v Kabulu izdalo novo varnostno opozorilo, vse, ki se nahajajo na vhodih in območju ob letališču, pa je pozvalo, naj se zaradi varnostne grožnje od tam nemudoma odstranijo. »Zagotovo smo pripravljeni in pričakujemo nove poskuse napadov. Grožnje spremljamo zelo podrobno, dejansko v živo,« je dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Kirby je sicer zanikal, da bi dele letališča že prevzeli Talibani.

Reuters
Na letališču v Kabulu pričakujejo nove teroristične napade.

Evakuacija se sicer nadaljuje, po poročanju Reutersa pa želijo v naslednjih 48 urah iz Afganistana evakuirati »vse tuje državljane.« Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) naj bi sicer iz Afganistana bežalo do pol milijona Afganistancev. Vse sosednje države so pozvali, naj tistim, ki iščejo varno zatočišče, omogočijo prehod meje. Po četrtkovem terorističnem napadu naj bi na uradnih mejnih prehodih s Pakistanom beležili rekordno število ljudi, ki želijo zapustiti državo.

Reuters
Na meji s Pakistanom beležijo rekordno število obupanih ljudi, ki bežijo iz Afganistana.