Brez covidnega potrdila

Dnevno število okužb imajo malenkost nižje kot v Sloveniji, odpravili pa bodo vse omejitve

G.G./STA
27. 8. 2021, 17.09
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 19.14
Deli članek:

Na Danskem, državi s šestimi milijoni prebivalcev, bodo 10. septembra odpravili vse omejitve, ki so jih uvedli zaradi pandemije covida-19.

Profimedia
Življenje na Danskem se vrača v predcovidni čas.
Danska ima približno 6 milijonov prebivalcev, Slovenija 2 milijona. V zadnjih dneh imajo približno 1000 pozitivnih primerov na dan, v Sloveniji pa jih je okoli 500.

"Epidemija je pod nadzorom, imamo rekordno stopnjo cepljenja. Zato lahko 10. septembra odpravimo posebne ukrepe, ki smo jih morali uvesti v boju proti covidu-19," je dejal danski minister za zdravje Magnus Heunicke. Na Danskem je proti covidu-19 precepljenih več kot 70 odstotkov prebivalcev.

Kljub temu pa je Heunicke opozoril, da "epidemije še ni konec", in dejal, da vlada "ne bo oklevala pri hitrem ukrepanju, če bo pandemija znova ogrozila delovanje družbe".

Danska je bila ena prvih držav, ki je marca lani uvedla delno zaprtje države, zaprla šole ter nenujne storitve. Med pandemijo so ukrepe sproščali in zaostrovali glede na epidemiološke razmere, aprila pa so uvedli "koronski potni list". Ta je imetnikom med drugim omogočil vstop v restavracije, kinodvorane, telovadnice in frizerske salone. Z ukinitvijo ukrepov pa predložitev potrdila za vstop v javne prostore ne bo več potrebna.