E410 gumi iz zrn rožičevca

Novi odpoklici zaradi rakotvornega etilen oksida. To so izdelki, ki jih raje vrnite

G.G./STA
27. 8. 2021, 16.49
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 16.54
Deli članek:

Etilen oksid je v živilih je znova razlog za odpoklic izdelkov.

Sonital
Bio kokosova krema za kuhanje.
Seznam odpoklicanih izdelkov.

Tokrat so iz "trgovske igre" izpadli izdelek podjetja Lidl Slovenija in izdelki distributerja Sonital.

Gremo k prvemu. Gre za Bio sojino kremo za kuhanje (250 ml), znamke Provamel, proizvajalca Alpro. V izdelku je ugotovljena prisotnost etilen oksida. Roki uporabe omenjenega izdelka so 22. november, 29. november, 6. december in 13. december letos, 3. januar 2022, 17. januar 2022, 24. januar 2022, 31. januar 2022, 14. februar 2022 in 7. marca 2022.

Lidl kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške. Če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo, so še sporočili iz podjetja

Drugi so izdelki distributerja Sonital. Odpoklicali so brezglutenske izdelke Bio mandljev napitek s kalcijem (1 liter), Bio kokosova krema za kuhanje (200 ml) in Ekološka pijača s koncentrirano kokosovo vodo in kokosovim mlekom Supreme Coconut (1 liter) znamke Isola Bio, proizvajalca Abafoods. V živilu je ugotovljena prisotnost pesticida etilen oksid.

Sonital
Bio mandljev napitek s kalcijem.

Sonital
Ekološka pijača s koncentrirano kokosovo vodo in kokosovim mlekom Supreme Coconut.

Dodajmo, da je bila včeraj zaradi istega razloga odpoklicana vegetarijanska pečenica iz Hoferja.

Provamel
Bio sojina krema za kuhanje.

Seznam se daljša

Vsega je kriv aditiv E410 gumi iz zrn rožičevca. V njem je bila ugotovljena prisotnost rakotvornega etilen oksida. Na seznamu je že več kot 150 izdelkov, največ je različnih sladoledov. Nevarnosti, da bi zboleli za rakom, če bi pojedli nekaj od teh živil, je odveč, če pa bi jih redno uživali več let, pa bi lahko bilo bolj zaskrbljeni, je za spletno stran MMC RTV SLO pred dnevi povedala Marjana Peterman, strokovna sodelavka Zveze potrošnikov Slovenije.