v upanju na boljšo prihodnost

FOTO: Nekdanji afganistanski minister sedaj v Nemčiji dela kot dostavljalec

R.T.
27. 8. 2021, 13.37
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 13.38
Deli članek:

Vsak dan obiskuje tečaj nemščine in dela kot dostavljalec hrane.

Reuters
Sayed Sadaat med delom.

Sayed Sadaat je bil v afganistanski vladi minister za komunikacije, preden se je decembra lani preselil v Nemčijo v upanju na boljšo prihodnost. Zdaj je dostavljalec v Leipzigu.

Dejal je, da so bili bližnji kritični, ker je po dveh letih službovanja v vladi prevzel takšno službo. Svojo funkcijo ministra je zapustil leta 2018. Toda zanj je delo delo.  "Nimam se za kaj počutiti krivega," je za britansko tiskovno agencijo Reuters dejal 49-letnik.

Reuters
Sayed Sadaat med delom.

"Upam, da bodo po tej poti sledili tudi drugi politiki in delali z javnostjo, namesto da bi se le skrivali," je zaključil. Njegova zgodba je postala še posebej pomembna po kaosu, ki je v Afganistanu nastal, potem ko so oblast prevzeli Talibani.

Tudi Sadaatova  družina in prijatelji želijo zapustiti državo. Upajo, da se bodo pridružili številnim drugim na evakuacijskih letih ali pa se bodo znašli kako drugače. 

Reuters
Sayed Sadaat med delom.

Sadaat se je sicer trudil, da bi v Nemčiji našel službo, ki bi ustrezala njegovim preteklim delovnim izkušnjam. Z diplomo iz informatike in telekomunikacij je upal, da bo našel delo na sorodnem področju. A brez znanja nemščine, pravi, so bile njegove možnosti majhne. "Jezik je najpomembnejši del," je bil jasen Sadaat, ki ima tudi britansko državljanstvo. Vsak dan obiskuje tečaj nemščine, nato pa začne z dostavljanjem obrokov.