samotestiranje

Učenci in dijaki bodo teste v lekarnah lahko dvignili z zdravstveno kartico ali potrdilom o vpisu

A.S.
27. 8. 2021, 11.49
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 15.25
Deli članek:

Vsak upravičenec lahko dvigne pet testov na mesec in to katerikoli dan v mesecu.

Reuters
Samotestiranje dijakov (fotografija je simbolična).

V okviru današnje novinarske konference o aktualnem stanju glede covida-19 je pred kamere stopil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj. Spregovoril je o podrobnostih glede samotestiranja učencev in dijakov.

Samotestiranje se bo izvajalo na domu oziroma na lokaciji, kjer dijak živi (na primer v dijaškem domu). Trenutno je določeno, da se testiranje, ki bo brezplačno, izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih.

V lekarniški zbornici so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da so na strani lekarn morali pripraviti programske rešitve in podporo, da bodo teste sploh lahko izdajali. Teste bodo lekarne kupovale samostojno, saj so v Sloveniji dostopni testi različnih proizvajalcev. "Načeloma bodo testi na voljo v vseh lekarnah. Res je težko oceniti potrebo po posameznih lekarni, zato bi teoretično lahko kje prišlo do pomanjkanja za dan ali dva," so še pojasnili v lekarniški zbornici. Da bodo teste ponujali že v ponedeljek, so za STA potrdili v Gorenjskih lekarnah. Uporabljali bodo teste, ki na trgu trenutno dosegajo ceno 2,5 evra za test. Teste imajo že na zalogi v zasebni Lekarni Bitenc. "Zalogo imamo za nekaj dni, nove pa bomo dobavljali vsak dan sproti, glede na povpraševanje," so pojasnili. 

Včeraj je ministrstvo vsem lekarnam posredovalo dopis naj nabavijo teste, da bodo ti v na voljo že v začetku naslednjega tedna. Cugelj je ob tem dejal, da glede na zelo dobro organiziranost lekarn verjamejo in upajo, da bodo izvedle potrebne aktivnosti, da bodo testi na razpolago že 30. avgusta.

Za dvig testov upravičenec potrebuje veljavno kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja. Starši ali skrbniki ne morejo dvigniti testov s svojo kartico. Dijaki in učenci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, lahko v lekarni predložijo potrdilo o vpisu v šolo. Testom bodo, tako kot ostalim medicinskim pripomočkom, priložena navodila za uporabo.

Do izdaje testov so upravičeni učenci in dijaki, ki so rojeni od 1. 1. 2002 do 31.12. 2009, torej učenci 7., 8. in 9. razreda osnovnih šol in dijaki od 1. do 5. letnika, ki se redno izobražujejo, otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, ustanovljenih za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter učenci, ki so vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnega programa. Vsak upravičenec lahko dvigne pet testov na mesec in to katerikoli dan v mesecu.

V primeru pozitivnega rezultata testa mora učenec ali dijak (oziroma starši ali zakoniti zastopniki) nemudoma obvestiti izbranega osebnega zdravnika osebe, ki bo učenca ali dijaka napotil na testiranje z bolj zanesljivim PCR-testom.

Cugelj je na koncu dijake pozval k odgovornemu vedenju. "Spoštovani dijaki in učenci, iskreno vas prosim, da k samotestiranju pristopite odgovorno. Zdravje je na prvem mestu in varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem," je zaključil.