Konec kampiranja

Ne pozabite na primerno spravilo kamping opreme

Mare Koren
28. 8. 2021, 15.16
Deli članek:

Dopust s šotorom je že sam po sebi vznemirljiva ideja. In ko se dejansko zgodi, prinese številne zanimivosti. Jutranje petje ptic, zvoke dežja, ki kot bobni padajo na razpeto vodotesno pregrinjalo, igro vetra, ki se sem in tja poigrava …

Dreamstime
Po spravilu preglejte vse spoje in šive ter preverite, v kakšnem stanju so.

Vse to so čari šotorjenja, občutka svobode in spanja pod milim nebom. Kamping je odličen način preživljanja počitnic, a nikar ne pozabimo, da moramo po končanih počitnicah vso opremo tudi primerno shraniti in očistiti, saj bo le tako primerno pripravljena na naslednje potovanje. Preden jo pospravite, je ne pozabite pregledati, očistiti in popraviti.

Opremo primerno očistite

Med kampiranjem v naravi se hitro zgodi, da se šotor umaže na blatnih tleh, na njem se znajdejo ptičji iztrebki, ali še huje, smola z borovcev. Takšni madeži se precej hitro zažrejo v opremo, če ji ne posvetimo dovolj pozornosti in temeljitega čiščenja, preden jo pospravimo po koncu sezone. Zato je obvezno tudi, da ob prihodu domov prtljago raztegnete in temeljito očistite. Ker so materiali, iz katerih so izdelani šotori, zelo tanki, je pomembno, da pri čiščenju uporabljate blaga, neodišavljena sredstva. Če so se na šotoru znašli trdovratnejši madeži, na primer smola, vam svetujemo uporabo posebnih čistil za čiščenje zunanje opreme. Našli jih boste tudi v trgovinah, kjer prodajajo šotore.

Dobro prezračite in posušite

Preden šotor čez zimo pospravite, ga doma raztegnite in preglejte, prav tako mu privoščite čiščenje in sušenje na zraku. Opreme ni treba presušiti po vsakem kampiranju posebej. Material, iz katerega so šotori narejeni, imajo zanimivo lastnost, ki omogoča dihanje in samosušenje tudi, ko so zapakirani. Vseeno je dobro, da po zaključku sezone opremo operete in dobro osušite. Če boste tkanino pospravili mokro, se lahko zgodi, da se bo pojavila plesen, ki uničuje nekatere lastnosti materiala. Prav tako se bo razvil neprijeten vonj, česar si naslednjo sezono gotovo ne želite.

Preverite in popravite

Pri kampiranju ne moremo izbirati stalnega vremena, zato včasih kampiramo na žgočem soncu, spet drugič v močnem dežju, zaradi česar se lahko oprema resneje obrabi. Precej hitro se pojavijo poškodbe pri nosilcih, polomijo se ležalniki in palice šotora, popustijo klini … Če poškodbe niso prehude, jih lahko popravimo tudi sami. Kline lahko zravnamo s kladivom. Manjše razpoke ali raztrganine zašijete s podobnimi materiali ali lepili za lepljenje blaga. Preverite tudi spalne blazine, notranjo oblogo, spalke.