39 vial ene serije

Zaradi kontaminacije cepiva začasno ustavili cepljenje z Moderno

S.R.
26. 8. 2021, 08.36
Posodobljeno: 26. 8. 2021, 08.36
Deli članek:

Iz biotehnološkega podjetja Moderna so včeraj sporočili, da so po poročilih o kontaminaciji njihovega cepiva proti covidu-19 na Japonskem začasno zadržali 1,63 milijona odmerkov cepiva.

Profimedia
Eden od cepilnih centrov v Tokiu.

»V Moderni potrjujemo prejem obvestila o opaženih delcih v vialah našega cepiva proti covidu-19,« so zapisali v izjavi za javnost, v kateri so poudarili, da gre zaenkrat le za poročila o kontaminaciji cepiva, domnevno povezanega z njihovim proizvodnim obratom v Španiji, a da sami še niso ugotovili kakršnih koli varnostnih tveganj.

Večina odmerkov je bilo poslanih na cepilne centre in nekatera podjetja na Japonskem, kjer so za danes načrtovali množično cepljenje delavcev, a so ga že odpovedali oziroma prestavili, poroča tiskovna agencija Reuters. Podjetje bo v sodelovanju z regulatorji in partnersko japonsko družbo Takeda Pharmaceutical zadevo temeljito preiskalo, so še navedli. Kontaminacija bi po njihovih navedbah lahko bila posledica kakšne proizvodne napake na kateri od proizvodnih linij v njihovem španskem obratu.

Kontaminacija s »tujki« je sicer povezana z nekaj vialami cepiva iz serije, ki vključuje 565.400 odmerkov, a so v Moderni poleg te serije »iz velike previdnosti« začasno zadržali še dve seriji cepiva.

»Tujke« v cepivu so sicer zaznali na enem od japonskih cepilnih mest, japonsko ministrstvo za zdravje pa je po posvetovanju z družbo Takeda odmerke iz previdnosti nemudoma izločilo. V primeru odmerkov, ki so jih že uporabili, ni bilo nobenih poročil o morebitnih zdravstvenih težavah. Večje število odmerkov iz domnevno »sporne« serije so namreč med 6. in 20. avgustom uporabili na enem od cepilnih centrov za množično cepljenje v Osaki. Podrobnosti o tem, za kakšne »tujke« gre, niso znane. Po poročanju BBC pa naj bi jih našli v 39 vialah, torej skupno 390 odmerkih cepiva.