O korupciji v zdravstvu

Nujna seja o golfu na Mavriciju: Marčič opisal srečanje z Janšo

Mihael Korsika / R.T.
26. 8. 2021, 09.29
Posodobljeno: 26. 8. 2021, 14.34
Deli članek:

Državnozborska komisija za nadzor javnih financ se je sestala na nujni seji, na kateri so obravnavali sum na netransparentne in potencialno koruptivne lobistične stike premierja Janeza Janše z dobavitelji opreme javnim zdravstvenim zavodom, ki jih je konec junija razkril portal Necenzurirano.si.

necenzurirano.si
Druščina na Mavriciju decembra 2003.

Vodje opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levice, SAB in Nepovezanih poslancev so sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ zahtevale zaradi julijskega razkritja portala Necenzurirano.si, da predsednik vlade in SDS Janez Janša že skoraj dve desetletji z največjimi dobavitelji opreme slovenskemu zdravstvu dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.

Na sejo so bili poleg Janše vabljeni še državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, predsednik komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi in lastnik podjetja Marand Andrej Marčič, eden največjih zdravstvenih dobaviteljev, ki je leta 2016 z Janšo in Božom Dimnikom dopustoval na Mavriciju. 

Sprašujejo se, kje je predsednik vlade

Komisija je na seji sicer sklenila, da Komisiji za preprečevanje korupcije predlaga, naj preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom, poroča STA. Sprejeli so tudi sklep, v katerem vlado pozivajo, naj državnemu zboru v enem tednu posreduje pogodbo za posel med podjetjem Integralis in generalnim sekretariatom vlade. S tretjim sklepom so računsko sodišče pozvali, naj opravi revizijo porabe javnih sredstev pri omenjenem poslu.

Janše na sejo ni bilo. »Sprašujemo se, kje je Janez Janša, kje je predsednik vlade?« je v izjavi za javnost ob robu seje dejal poslanec LMŠ Robert Pavšič. Ta teden je bil namreč trikrat vabljen na »zelo pomembne teme,« je poudaril in dodal, da so na začetku tedna »govorili o tem, kako je pripravljen šolski sistem, nato smo se spraševali o ponovnem vzponu neonacističnih gibanj, ga tudi ni bilo. Danes, ko mu parlamentarci očitamo zelo težko koruptivno dejanje, ga spet ni bilo.«

Po njegovih navedbah je iz današnje razprave razen trditev, ki jih nenehno izpostavljajo, težko povleči kakršne koli zaključke. Ob tem je poudaril, da »gre pravzaprav za ugrabitev države s strani belih ovratnikov, gre za sistemsko korupcijo, v katero je tokrat jasno vpleten tudi Janez Janša.« Nadalje je pojasnil, da sta dve podjetji, ki sta »povezani z Janšo in igranjem golfa na Mavriciju,« v zadnjih 20 letih ustvarili za 300 milijonov evrov prometa samo z državo. »Če to ne zahteva pojasnil in odgovorov, potem res ne vem, o čem se sploh pogovarjamo in kam smo pravzaprav kot država in parlament prišli«.

Sejo so prekinili do dneva, ko se je bo lahko udeležil Janša, je še pojasnil Pavšič, ki se glede razlogov, ki jih je Janša podal za neudeležbo, ni želel opredeljevati. Premier se je namreč opravičil, saj da je med drugim četrtek in seja vlade. Pavšič bo sicer vztrajal pri tem, da pride svoj del zgodbe pojasniti predsednik vlade, je pa priznal, da v okviru komisije za nadzor javnih financ ne more pričakovati, da se je »obvezno udeleži tudi gospod Marčič,« bi pa bilo to »z njegove strani zelo modro, da pride in pojasni razloge, ne samo pisno, kot jih je poslal včeraj pozno zvečer, ampak tudi osebno z možnimi podvprašanji. Ker tudi pismo, čeprav sem ga prebral bežno, odpira kar nekaj novih podvprašanj, na katera bo treba enkrat zagotovo odgovoriti.«

Marčič je komisiji poslal daljše opravičilo. V njem je navedel, da se je "zaradi varnosti navzočih" ne bo mogel udeležiti, saj je eden od članov njegove družine zbolel, pri čemer ima simptome covid-19, poroča spletni portal .

V pismu je Marčič zapisal, da je Janšo "prvič in povsem po naključju srečal leta 2003". "Bilo je prav na golf turnirju na Mavriciju, ki ga zaradi ugodne zimske klime relativno pogosto obiskujem," je poslancem pojasnil Marčič.

"Srečanje z Janšo je bilo posebej zanimivo, saj sem ga kot zvesti bralec Mladine in nekdo, ki je izredno cenil pokojnega predsednika Janeza Drnovška, imel priložnost spoznati v drugačni luči. Verjemite, da sem imel zanj veliko vprašanj, on pa mi je mirno odgovarjal in pojasnjeval. Igranje golfa z Janezom Janšo je prijetno, kar vam lahko potrdi marsikdo iz drugega političnega tabora, tudi starosta stranke SD, sopodpisnice današnje seje. Na golfu sva se v teh letih srečala samo še nekajkrat. Verjamem, da kot državljan lahko svobodno izbiram, s kom se bolj ali manj naključno srečujem v prostem času," je poudaril Marčič.

Ozadje

Podjetje Medias International, ki je v lasti hčerke Boža Dimnika, Diane Dimnik, je v poslih z UKC Ljubljana in drugimi zdravstvenimi ustanovami ustvarilo za več kot 200 milijonov evrov. Ukvarja pa se s prodajo medicinske opreme in materiala.

Andrej Marčič je lastnik in direktor IT-podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov. Ta znesek ne vključuje poslov s podjetji na borzi v solastništvu države. V podjetju je bil med letoma 2007 in 2014 zaposlen Žan Janša, sin Janeza Janše, ki je bil pozneje asistent nekdanje evropske poslanke SDS Patricije Šulin.

Predlagatelji seje komisije za nadzor javnih financ sklepajo, da je bila zaposlitev Žana Janše plod dolgoletnega prijateljevanja predsednika SDS z Marčičem. Ob tem opozarjajo, da je lansko jesen generalni sekretariat vlade, ki ga je takrat vodil Božo Predalič iz SDS, objavil dva javna razpisa, na katera se je kot edini ponudnik prijavilo Marčičevo podjetje Integralis. 

Vlada se je razpisa odločila objaviti tik pred izbruhom drugega vala epidemije, čeprav je vlada sredstva za izvedbo razpisov sekretariatu odobrila šele konec oktobra. Ker je bil čas za pripravo na prijavo razpisa izredno kratek, v opoziciji ocenjujejo, da gre za sumljive okoliščine. Parlamentarni komisiji zato predlagajo, naj opravi prednostno revizijo obeh poslov.

Tudi poslanec mora poročati o stikih z lobisti

Po razkritju Janševih stikov so portali blizu SDS poudarjali, da predsednik SDS ni nikoli letoval na Mavriciju v času, ko je bil premier, a predlagatelji današnje nujne seje takšen argument zavračajo. "Pomembno je, ali Janez Janša tudi v preostalem času, ko je funkcionar (in ni nujno predsednik vlade), poroča komisiji za preprečevanje korupcije o svojih stikih z lobisti," v predlogu za sklic nujne seje odgovarjajo predlagatelji.

LMŠ, SD, Levica, SAB in Nepovezani poslanci zato še predlagajo, da komisija za nadzor javnih financ predlaga protikorupcijski komisiji, da preveri, ali je Janša v obdobju, ko je bil funkcionar (to je od osamosvojitve naprej, op. p.), prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji opreme in drugih pripomočkov zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom.

Komisija za preprečevanje korupcije se je v preteklosti sicer že ukvarjala z Janševimi golf počitnicami. Komisijo je namreč že leta 2012 zanimalo, kdo Janši plačuje počitnice, saj stroškov ni kril iz uradno preverljivih in dokazljivih virov.