Najsevernejša točka

FOTO: Komaj so ga odkrili, pa mu že grozi, da ga bo pogoltnilo morje

S.R./STA
28. 8. 2021, 16.20
Posodobljeno: 28. 8. 2021, 20.38
Deli članek:

Raziskovalci so sprva mislili, da so dosegli Oodaaq, doslej najsevernejši otok na svetu, a so zrli v povsem neznan kup blata in morene.

Reuters
Najsevernejši otok na svetu.

Danski znanstveniki so julija odkrili novo najsevernejšo kopensko točko na svetu, "otok, ki še nima imena." Kot so včeraj sporočili na Univerza v Koebenhavnu, gre za otoček, kileži severno od Grenlandije in mu grozi, da bo kmalu izginil v morju. 

Majhen otok, širok vsega 30 metrov in visok tri metre, se je pokazal, ko se je premaknil ledenik. Sestavljen je iz blata z morskega dna, pa tudi iz morene - materiala, ki se nalaga pri premikih ledenikov. Ekipa, ki je otok odkrila, je predlagala, da se poimenuje Qeqertaq Avannarleq, kar v grenlandščini pomeni "najsevernejši otok."

Reuters
Najsevernejši otok na svetu.

"Obvestili so nas, da je prišlo do napake v mojem GPS-u, zaradi česar smo verjeli, da stojimo na otoku Oodaaq," je povedal vodja misije iz oddelka za geofiziko in upravljanje naravnih virov univerze v Koebenhavnu Morten Rasch. Kot je dodal, bi lahko neimenovani otok morje pogoltnilo že ob naslednji večji nevihti. Oodaaq leži približno 700 kilometrov južno od severnega pola, medtem ko je novi otok 780 metrov severno od Oodaaqa.

Reuters
Najsevernejši otok na svetu.