grozljivo

7-letnik med plavanjem staknil amebo, pojedla mu je možgane

B.K.
17. 8. 2021, 14.16
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 14.21
Deli članek:

Redek parazit se je skrival v priljubljenem jezeru. Dečka je stal življenja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

7-letni David Pruitt iz Kalifornije je preminil, potem ko je med plavanjem v jezeru v bližini mesta Red Bluff na severnem delu te ameriške zvezne države staknil redkega parazita, amebo naeglerio fowleri, ki se prehranjuje z možganskim tkivom.

Deček se je sicer z amebo okužil konec prejšnjega meseca. 30 julija so ga pripeljali v bolnišnico zaradi hudih bolezenskih znakov. 4. avgusta so mu postavili diagnozo – primarni amebni meningoencefalitis. Tri dni za tem je umrl.

V okolici mesta Red Bluff se nahaja več sladkovodnih jezer, ki so priljubljena med domačini in tujci, ki si želijo malce hladnega oddiha v vročem poletju. V katerem je prišlo do okužbe oblasti niso želele izdati.

Profimedia
Parazit Naegleria fowleri pride v telo skozi nos, običajno v kontaminiranih rekah in jezerih.

Naegleria fowleri je sicer razmeroma redek parazit, v Kaliforniji so v zadnjih 50 letih zabeležili le 10 primerov okužbe s to amebo. Je pa lansko poletje panika zavladala v Teksasu, kjer je amebo iz javnega vodovoda staknil nek moški. Oblasti so takrat prebivalce okoliša obvestile, naj prenehajo uporabljati vodo iz pip.

Primarni amebni meningoencefalitis je navadno smrtonosna bolezen, ki jo povzroča ameba naegleria fowleri. Ta živi v potokih, rekah in jezerih, najti pa jo je mogoče tudi v slanih in polslanih vodah ter bazenih. Pot v telo in možgane običajno najde skozi nos. Bolezen izbruhne po dveh ali treh dneh, med simptomi so glavobol, vročina, boleče grlo in bruhanje. Smrt lahko nastopi že v nekaj dneh. Bolezen se med ljudmi ne prenaša.