Nevarna okužba

Smrtonosna ameba ji je možgane spremenila v »neprepoznavno brozgo«

S.R.
10. 12. 2018, 12.24
Posodobljeno: 10. 12. 2018, 12.26
Deli članek:

Vsega vajeni zdravniki so med operacijo možganov, ko je na njihovi operacijski mizi ležala 69-letna pacientka, naleteli na neverjeten prizor. Njeno mrtvo možgansko tkivo je bilo le še neprepoznavna brozga.

Profimedia
V skodelico za spiranje nosu je natočila vodo iz pipe in se tako bržkone okužila z amebo.

69-letnica iz Seattla se je zaradi hudega vnetja sinusov zglasila pri zdravniku. Ta ji je svetoval, naj si sinuse in nosno votlino poskuša sprati s sterilno vodo, a je doma nato uporabila kar vodo iz pipe, ki jo je prečistila z običajnim filtrom, kupljenim v trgovini. Tukaj so se njene zdravstvene tegobe šele začele, je navedeno v članku, objavljenem v znanstveni reviji International Journal of Infectious Diseases

Leto dni pozneje, ko je bilo vnetje sinusov že pozabljeno, so se začeli pojavljati nenavadni simptomi. Na predelu nosu se ji je pojavil neobičajen rdeč izpuščaj, doživela je hud napad in zaznala zmanjšanje kognitivnih sposobnosti. Ker so zdravniki sumili, da se težava skriva v njenih možganih, so jo poslali na pregled z računalniško tomografijo, ki je razkril, da ima v možganih približno 1,5 centimetra dolgo liso. Pristala je na operacijski mizi, saj so ocenili, da gre za povsem običajno obliko možganskega tumorja, a so med operacijo obnemeli. 

Dr. Charles Cobbs / Swedish Medical Center
Slika z januarskega pregleda z računalniško tomografijo. Zdravniki so bili mnenja, da je lisa na levi strani povsem običajen tumor.

Požrla ji je možgane

»Kot žogica za golf velik del njenih možganov je bil videti kot krvava brozga,« je za The Seattle Times dejal nevrokirurg Charles Cobbs. Izkazalo se je, so bili njeni možgani prežeti s smrtonosno amebo vrste Balamuthia mandrillaris, ki dobesedno razžira možgane. »Ni nam bilo jasno, kaj se dogaja, a smo, ko smo dobili dejansko tkivo, videli, da gre za amebo. Povsod so se razširile in preprosto žrle možganske celice,« je dodal. 

Ta enocelična pražival se nahaja v zemlji in sladkih vodah po vsem svetu, bolnica pa se je z njo domnevno okužila, ko je za čiščenje sinusov uporabila vodo iz pipe. Okužba naj bi se nato iz nosu razširila v možgane. Do danes so po svetu zabeležili le približno 200 okužb z amebo Balamuthia mandrillaris. Ker so tovrstne okužbe izjemno redke, je strah pred pitno vodo iz pipe odveč. Je pa okužba smrtonosna, saj umre skoraj 90 odstotkov bolnikov. Mesec dni po operaciji je umrla tudi ta bolnica.

Dr. Charles Cobbs / Swedish Medical Center
Februarja je v možganih že močno krvavela.