Razžrla mu je možgane

Fabrizio na kopališču staknil okužbo, čez nekaj dni se je poslovil

S.R.
1. 10. 2018, 14.18
Posodobljeno: 1. 10. 2018, 14.34
Deli članek:

Za 29-letnika, ki je ljubil naravo, je bila usodna majhna, a smrtonosna praživalca.

GoFundMe
Fabrizio je bil brez moči.

Fabrizio Stabile je kmalu po dopustu, kjer je kot kaže med deskanjem staknil amebo, umrl. Proti majhnemu parazitu ni imel nobene možnosti.

V letovišču v teksaškem mestu Waco je preživel komaj nekaj dni, a se je njegovo zdravstveno stanje ob vrnitvi domov nenadoma dramatično poslabšalo. Kot je opisala njegova mati, se ga je med košnjo trave polotil močan glavobol, zato se je moral uleči in vzeti nekaj protibolečinskih tablet, a bolečina kar ni izginila. Ko ga je obiskala naslednji dan, Fabrizio ni mogel več niti stati niti izgovarjati celotnih stavkov. Nemudoma ga je odpeljala v bolnišnico, kjer so na podlagi vnetja možganske ovojnice in otekline takoj posumili na bakterijski meningitis. Kmalu so ugotovili, da gre za okužbo s parazitom naegleria fowleri oziroma zemeljsko amebo, Fabriziu ni bilo več pomoči.

Profimedia
Ilustracija tega smrtonosnega parazita, ki dobesedno razžre možgane.

Samo pet jih je preživelo

Letovišče, sicer raj za deskanje na umetnih valovih, so od tega incidenta že zaprli. Da bi odkrili vir tega smrtonosnega parazita, trenutno še vedno analizirajo vodo v vseh bazenih in okoliških vodnih telesih. Zemeljska ameba se običajno nahaja v vlažni zemlji ter toplih sladkih vodah, kot so mlake, potoki, jezera in področja z industrijskimi odplakami, ob neustreznem vzdrževanju pa se lahko pojavi tudi v bazenih. V človekovo telo se prebije preko nosne sluznice in potuje naravnost v možgane, ki jih začne razžirati. Posledica so hudi glavoboli, gnojni meningitis, koma in smrt, ki lahko nastopi že po manj kot tednu dni. Okužbe so na srečo razmeroma redke. V ZDA se je v zadnjih 55 letih s tem parazitomokužilo zgolj 143 ljudi. Preživelo jih je le pet. Okužbe so glede na podatke iz Wikipedije sicer zabeležili še v Avstraliji, Srednji in Južni Ameriki, Združenem kraljestvu, Italiji, Novi Zelandiji in na Češkem.